YouTube i Facebook uvode novo pravilo - zbog vakcina - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

YouTube i Facebook uvode novo pravilo – zbog vakcina

YouTube je objavio da proširuje politiku dezinformacija kako bi uklonio lažne tvrdnje o potencijalnoj vakcinaciji protiv kovida 19.

Tvrdnje koje su u suprotnosti sa lokalnim zdravstvenim autoritetima, poput NHS u Velikoj Britaniji ili Svetske zdravstvene organizacije, biće uklonjene. To uključuje tvrdnje da će vakcina ubiti ljude ili prouzrokovati neplodnost, kao i teorije zavere da će mikročipovi biti ugrađeni u ljude koji prime vakcinu.

Obe teorije zavere propagirane su nedavno. Prema anketama, polovina gledalaca “Fox News” veruje da Bil Gejts želi da koristi vakcinu protiv koronavirusa za ugrađivanje mikročipova Amerikancima zarad globalnog nadzora.

U Londonu su se demonstranti protiv “lokdauna” i vakcinacije okupili na Trafalgar skveru, tvrdeći da je koronavirus podvala i kako bi mere vlade trebalo da se prekinu.

YouTube već uklanja određene pogrešne informacije o koronavirusu. To uključuje tvrdnje da virus ne postoji, sadržaj koji obeshrabruje ljude da traže medicinsku pomoć ili sadržaj koji osporava lokalne zdravstvene savete. Sadržaj koji se “približi” kršenju smernica kompanije očigledno je manji od jednog procenta sadržaja koji se gleda u Sjedinjenim Državama.

Ipak, kompanija smanjuje preporuke ovog graničnog sadržaja od januara 2019. godine, navodi “Independent”.

YouTube nije jedini tehnološki gigant koji se bori da obuzda dezinformacije o koronavirusu. Kompanije za socijalne medije uklonile su samo dva odsto prijavljenih postova koji šire dezinformacije o vakcinama, pokazuju studije. Facebook je rekao da će zabraniti oglase na svojoj platformi koji obeshrabruju vakcinacije, sa izuzetkom oglasa o vladinim politikama vakcina. Twitter je takođe dodao nove oznake i poruke upozorenja kako bi “pružili dodatni kontekst i informacije” tvitovima sa “spornim ili obmanjujućim informacijama” o koronavirusu. Međutim, dezinformacije na Facebooku i dalje su gore nego što su bile tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. i porasle su 2020. godine.

B92

Danas objavljeno

Predstavljen Google Pixel 6

Zeljka

Netfliks koristi više od 214 miliona ljudi

Zeljka

Fejsbuk sledeće nedjelje mijenja ime: Šta još neće biti isto kao prije?

Zeljka

Ostavite komentar