Xiaomi pretekao Apple i postao drugi najveći proizvođač pametnih telefona - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Xiaomi pretekao Apple i postao drugi najveći proizvođač pametnih telefona

Kineski proizvodjač pametnih telefona Xiaomi postao je drugi najveći proizvođač pametnih telefona u drugom tromesečju 2021, pretekavši Apple pokazao je novi izveštaj analitičke kompanije Canalys.

Xiaomi je u periodu april-jun imao 17 posto udela u globalnim isporukama pametnih telefona, potisnuvši na treće mesto Apple, čiji je udeo iznosio 14 procenata. Južnokorejski Samsung je, s udelom od 19 odsto, zadržao prvu poziciju, prenosi CNBC.

Xiaomi ubrzano povećava svoje poslovanje u inostranstvu, naveo je direktor za istraživanja u Canalys-u, Ben Stenton, u saopštenju za medije, napominjući da su isporuke ove kompanije u Latinskoj Americi porasle za 300 posto na godišnjem nivou, a u Zapadnoj Evropi za 50 procenata.

Kineski proizvođač smartphone-a je zabeležio međugodišnji rast isporuka od 83 procenta, Samsung za 15 odsto, a Apple za samo 1,0 posto.

Stenton, međutim, smatra da je slika o Xiaomi-jevom udelu na globalnom tržištu smartfona iskrivljena orijentacijom te firme na masovno tržište na kojem je cena njenih telefona za 75 posto niža od Apple-ove. Ova kompanija, sa sedištem u Pekingu, pokušava sada da se probije i na luksuzno, premijum tržište smartfona sa modelima kao što je Xiaomi Mi 11 Ultra i Mi Mix 4.

Danas objavljeno

Video igre na koje treba obratiti pažnju u oktobru

Vanja A

Da li vještačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Vanja A

Twitter nagoveštava kako će izgledati opcija izmijene tvitova

V.R.

Ostavite komentar