Xiaomi predstavio prvi prozirni televizor na svijetu - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Xiaomi predstavio prvi prozirni televizor na svijetu

Xiaomi ovih dana slavi 10. rođendan, pa su tom prigodom predstavili nekoliko novih “slavljeničkih” uređaja. Tu su, na primjer, poboljšane verzije njihovih flagshipa Mi 10 Ultra i Redmi K30 Ultra, ali pažnju privlači prvi komercijalno dostupni prozirni televizor na svijetu – Mi TV LUX Transparent Edition.

vaj televizor san je svakog ljubitelja dobrog i čistog dizajna, ali i naučne fantastike, jer izgleda upravo kao da je stigao iz nekog SF filma. Ekran gotovo bez ivica, potpuno proziran kada je isključen, uključivanjem postaje neproziran i prikazuje slike koje kao da vise u vazduhu. Umjesto pozadinskog panela za osvjetljenje, ovaj televizor cijeli svoj pogonski sklop ima u kompaktnom postolju, što znači da OLED ekran može biti samostalan, pa tako i proziran, te izdvojen od ostatka elektronike potrebne za njegov rad.

Osim prozirnih OLED panela, Xiaomi u svojim pogonima proizvodi i upravljački sklop (OLED Basic Module), pa je tako ova kompanija u stanju potpuno samostalno da sklapa svoj prvi prozirni televizor, i to u vidu serijske proizvodnje.

Kad pogledamo specifikacije, vidimo da je riječ o televizoru ekrana s dijagonalom od standardnih 55 inča, kontrastom 150.000:1, a 10-bitni OLED panel u stanju je da prikaže 1,07 milijardi boja s podrškom za 93% gamuta boja (DCI-P3). Frekvencija osvježavanja mu je 120 Hz, dok je “pametni” sistem pogonjen procesorom MediaTek 9650.

Mi TV LUX Transparent Edition biće pušten u prodaju 16. avgusta, isključivo u Kini, gdje će koštati 50.000 juana, odnosno oko 6.000 evra, prenosi Bankar.

Danas objavljeno

Mozilla traži da se popravi “užasan” YouTube algoritam

D

Football Manager 2020 besplatan: Preuzmite što pre, dok ponuda još traje

D

LG predstavio mobitel sa dva rotirajuća ekrana

D

Ostavite komentar