4. Augusta 2022.

Xiaomi predstavio planove za Mijia AR naočare

Big Portal

 Međutim, to ne sprečava neke od najvećih svetskih kompanija da i dalje ulažu u ovu tehnologiju, a poslednja u nizu, kako navodi PhoneArena, je Xiaomi sa svojim Mijia AR naočarama. 

Tehničke karakteristike 

Sa leve strane ovog uređaja nalazi se kućište za dve kamere. Glavna kamera rezolucije je 50 MP bez optičke stabilizacije slike, dok se periskopski telefoto senzor može pohvaliti rezolucijom od 8 MP, optičkim zumom od 5x, kao i digitalnim zumom od 15x. Tu je i optička stabilizacija slike i otvor blende od f/3.4 za telefoto kameru. Sa desne strane je MicroLED displej kompanije Sony koji donosi neverovatno osvetljenje od maksimalnih 3.000 nita i prikaz slike sa gustinom piksela od čak 3.281 ppi. 

Što se tiče procesora, to će biti Snapdragon serije 8 uz 3 GB radne memorije i 32 Gb prostora za skladištenje podataka. Od ostalih specifikacija treba navesti i dvopojasni WiFi, Bluetooth 5.0 i bateriju kapaciteta 1.020 mAh koja podržava opciju magnetnog punjenja od 10 W. Prema navodima kompanije Xiaomi, jedno punjenje od 0% do 80% traje trideset minuta, a 100% baterije dovoljno je za oko 100 minuta snimanja video materijala. 

Xiaomi_VR_Headset_2.jpg

Moćan izgled 

Xiaomi očigledno nije želeo da stvari iz dizajnerske perspektive odradi “do pola” i publici predstavi rešenje koje je na pola puta između nečega prihvatljivog za nošenje na ulici i uređaja koji ipak možda ne biste želeli da nosite u javnosti. Mijia AR naočare izgledaju kao da su izašle iz nekog hard SF filma koji se dešava u budućnosti naše planete koja podseća na kombinaciju filmova Blade Runner i Robocop, uz malo Suvišnog izveštaja. 

Osnova ovog uređaja svakako jesu “obične” naočare, ali sve ono dodatno je sve samo ne obično. Sa desne strane nalaze se pomenuti MicroLED ekran koji ima neku vrstu prizmatičnog oblika, dok se sa leve strane nalaze dve kamere. Iskreno, nama se dopada što Xiaomi ne pokušava da sakrije neophodne komponente ovog uređaja već ih upotrebljava u dizajnerske svrhe, ističući ih kao deo identiteta ovih naočara. Obe drške su osetno deblje u prvoj polovini jer je u njima smeštena sva neophodna tehnika. 

Kada da ih očekujemo? 

U ovom trenutku kompanija Xiaomi planira da testira ovaj uređaj na kineskom tržištu sa potencijalnim planovima objavljivanja i na globalnom nivou. Xiaomi finansira ovaj proizvod kroz “crowdfunding” tokove želeći da dodatno opipa puls tržišta i interesovanje publike. Planirana cena je 399 dolara, a za sada još uvek nije preciziran datum eventualnog pojavljivanja. 

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare