Xiaomi potisnuo Apple iz prve trojke - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Xiaomi potisnuo Apple iz prve trojke

Kineska kompanija Xiaomi postala je treći najveći svjetski proizvođač pametnih telefona po broju prodatih uređaja, potisnuvši sa te pozicije tehnološkog diva Apple.

Ta američka kompanija je, u kvartalu jul-septembar, prvi put u posljednjih 10 godina, ispala je iz društva vodeće globalne trojke po proizvodnji i prodaji pametnih telefona, piše japanski poslovni list Nikei.

Tako sada prva tri mjesta u pogledu proizvodnje i prodaje pametnih telefona u svjetu sada drže kompanije iz Azije, o čemu svjedoče podaci koje su objavile tri vodeće analitičke kuće koje prate tržište u sferi tehnologija: Canalys, International Data Corporation i Counterpoint Research.

Najnoviji pokazatelji dolaze nakon što je krajem prošle nedjelje objavljeno da je Apple zabilježio 29-procentni pad prihoda na godišnjem nivou na kineskom tržištu, tokom tromesečja jul-septembar. Xiaomi je u tom period zabilježio rast od oko 45 odsto.

Xiaomi je, takođe, “profitirao” i zbog problema sa kojima se suočava njegov najveći domaći rival, kineski tehnološki gigant Huawei Technologies, kojoj je američka administracija zabranila saradnju sa kompanijama iz SAD.

Južnokorejski Samsung se vratio na prvo mjesto po prodaji telefona u trećem kvartalu, umjesto Huweija, koji je tu poziciju držao u drugom tromjesečju.

Danas objavljeno

Novi udar na Facebook: “Bitnije im je da zarade novac”

Vanja A

Intel Xe-HPG Arc Alchemist grafičke karte bi mogle biti u cjenovnom rasponu od 650 do 825 dolara

Vanja A

Redmi Note 11 Pro 5G će imati AMOLED displej sa 120Hz osvježavanjem

V.R.

Ostavite komentar