Xiaomi će potrošiti više od 15 milijardi dolara da svrgne Apple sa trona najvećeg svjetskog brenda pametnih telefona - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Xiaomi će potrošiti više od 15 milijardi dolara da svrgne Apple sa trona najvećeg svjetskog brenda pametnih telefona

U cilju da svrgne Apple sa trona sa najvećeg svetskog brenda pametnih telefona, kineski tehnološki gigant Xiaomi će potrošiti 15,17 milijardi dolara na istraživanje i razvoj u narednih pet godina.

Lei Jun, osnivač i izvršni direktor Xiaomia, rekao je da će kompanija postati brend broj jedan vrhunskih pametnih telefona u Kini u naredne tri godine. U direktnom izazovu Apple-u, Samsung-u i drugim, kineskim brendovima, izvršni direktor je takođe rekao da je strateški cilj kompanije da postane najveći brend pametnih telefona u istom vremenskom periodu.

Cilj nam je da u potpunosti uporedimo sa Apple-om u u smislu proizvoda i iskustva, i postanemo najveći kineski brend visoke klase u naredne tri godine“, rekao je Lei u postu na kineskoj platformi za mikroblogovanje Weibo u utorak.

U onome što bi se moglo videti kao potez da se popuni praznina koju je ostavio Huawei, drugi kineski brendovi kao što su OPPO, OnePlus i Xiaomi pokušavaju da pariraju najvećima u premium kategorijama. Dok su i OnePlus i OPPO postigli određeni uspeh u svojim naporima da pariraju Apple-u i Samsungu u flagship segmentu, Xiaomijevi top modeli su više od onoga što se može opisati kao „početni nivo” premium segmenta poput Galaxy S21 FE.


Prema izveštaju koji je objavio Canalys, Apple je pretekao Samsung i postao najveći svetski prodavac pametnih telefona u četvrtom kvartalu prošle godine, zahvaljujući velikoj potražnji za linijom iPhone 13. Druga studija Counterpointa sugeriše da je Apple svrgnuo Vivo sa trona u četvrtom kvartalu i postao najveći prodavac pametnih telefona u Kini, nakon šest godina.

Čini se da je Apple-ov uspon na čelnu poziciju u Kini nakon toliko godina potresao Xiaomi, kineski brend koji je konkurenciju opisao kao „rat na život i smrt“.

Kako piše MacRumors, u nastojanju da privuče više potrošača, Xiaomi planira da otvori 20.000 novih maloprodajnih objekata u Kini u naredne tri godine, čime će ukupan broj prodavnica biti 30.000.

Danas objavljeno

Kinezi prvi započeli proizvodnju 232-slojne 3D NAND memorije, prije zvučnih imena kao što su Samsung, SK Hynix i Micron

V.R.

Apple satelitska komunikacija spasila izgubljenog čovjeka na Aljasci

V.R.

San Francisko dozvolio policijskim robotima upotrebu smrtonosne sile

V.R.

Ostavite komentar