X-37B: Misteriozna letjelica se spustila na Zemlju nakon dvije godine u kosmosu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

X-37B: Misteriozna letjelica se spustila na Zemlju nakon dvije godine u kosmosu

Misteriozni vojni avion bez posade, koji se kreće uz pomoć solarne energije, vratio se na Zemlju nakon što je dve godine proveo u kosmosu, a detalji misije su ostali nepoznati javnosti.

Radi se o modelu X-37B, koji pripada vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Američkih Država, a ovo mu je peta misija – Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5). Iako je ime misije poznato, zadatak nije, budući da se kategoriše kao „poverljiv“. Letelica je 26. avgusta oborila rekord iz prethodne misije – OTV-4, koja je potrajala 717 dana, 20 sati i 42 minuta, budući da je u tom trenutku trajala već 720 dana. Poznato je i da Sjedinjene Američke Države imaju bar dva ovakva modela, te da ih je konstruisao Boeing, a poslednja misija je lansirana 7. septembra 2017. godine, uz pomoć SpaceX Falcon 9 rakete, da bi se završila 27. oktobra 2019.

Prema onome što je moglo da se čuje od zvaničnika koji stoje iza misije, primarni cilj X-37B letelice je da ispita obnovljive tehnologije za let kroz kosmos, i da sprovede niz eksperimenata čiji bi se rezultati kasnije testirali na Zemlji. Ranije se spekulisalo da se u okviru misije testira EM Drive – hipotetički sistem koji omogućava letenje bez goriva, a koji je ranije testirala NASA, te o tome da se testiraju novi tipovi oružja, i sistema za prismotru iz kosmosa. Niko od odgovornih to nije potvrdio, pa ostaje da se vidi da li će nakon završetka  misije ostatak čovečanstva dobiti informacije o tome šta mu to leti iznad glave.

Izvor: The Verge

Danas objavljeno

Apple je objavio video koji pokazuje kako da koristite pokrete rukama za upravljanje Apple Watch-om

Vanja A

Red Hat-ov CentOS Stream 9 Linux je stigao

V.R.

Upozorenje da hitno ažurirate podešavanja privatnosti na Android uređaju

V.R.

Ostavite komentar