WRC 2021, Arctic rally Finland – Snijeg do koljena, jurnjava u bijelom i po neka lopata - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

WRC 2021, Arctic rally Finland – Snijeg do koljena, jurnjava u bijelom i po neka lopata

Svi koji su ovih dana u Finskoj, zbog poznatog Arktik relija, mogu zaista biti prezadovoljni božanstenim ambijentom i pravom zimskom idilom. Dok neki delovi Balkana ovih dana doživljavaju velike vremenske promene i prave prolećne temperature, na severu Evrope sve je u znaku snega, fantastičnih šuma u belom stajlingu i mirisa zahuktalih reli naprava.

Poznate finske brvnare besprekorno su se uklopile u zimsku scenografiju a kada stigne mrak i kada se upale sveće, lampioni i lampe sve je kao u bajci…uz neizbežne saonice i irvase…

Već uvodni i test ispit, takozvani „shakedown“, koji služi da majstori volana još jednom provere ponašanje automobila u zadatim uslovima, ovom prilikom po zaledjenim putevima, neki put na ravnim i baš brzim nizbrdicama, neki put na uskim krivinama koje imaju snežne zidove.

E pa taj probni brzinac pokazao je ono što su mnogi naslućivali. Estonac Ot Tanak kao da je osetio da se predstojeća utakmica igra na njemu dobro poznatom terenu pa je pritisnuo papučicu gasa i zabeležio najbolje vreme na stazi od 5.8 kilometara. Tri puta je izlazio na tu probu i bio je prilično siguran…..vozio je brzo i skoro hirurški precizno..

Neki raniji reliji svetskog šampionata ostaće pored ostalog upamćeni i po greškama baš na tim uvodnim ispitima, kada se dešavalo da neki previše požure, da izlete sa staze i da se slupaju. Mnogi u publici su se čudili zbog takvih incidenata (…i Tanaku se svojevremeno desilo izletanje na testu „shakedown“)..medjutim dobri poznavaoci relija i načina vožnje velikih majstora znaju da svi iz „Kluba Top 10“ uvek voze najbrže što mogu i da za njih vožnja bez rizika i nije neka vožnja..

Elem, Tanak je na uvodu bio najbrži sa „hjundaiem“ a iza njega se našao Nojvil….mali Oliver Solberg je upisao 6. vreme, 7. je bio Rovanpera a zvanični svetski prvak Sebastien Ožie je postigao tek 9. vreme. Svi su uglavnom po tri puta izlazili na stazu.

Šta znači izletanje u dubok sneg najbolje su osetili Tieri Nojvil i poznati Švedjanin Matias Ekstrem. Nojvil je morao da upotrebi lopatu kako bi oslobodio točkove svog automobila a Ekstrem (broj 36) je posle izletanja odmah video da mu ni lopata neće pomoći već samo neki traktor sa sajlom, pošto se propisno zario u snežne nanose.

Prvi brzinski ispit, na stazi SARIOJARVI, od 31.05 km. doneo je Ot Tanaku vrednu i inspirativnu pobedu, ispred odista izvanrednog Kreg Brina sa „hjundaiem“ (+ 3.6 sek.), Rovanpere na 3. mestu sa „tojotom“ (+ 10.6 sek.)…4. Nojvila sa „hjundaiem“ (+ 12.4 sek.) i 5. Evansa sa „tojotom“ (+ 16.7 sek.)…..Rovanpera bi bio i bolji ali je negde na sredini ispita uleteo u snežnu obalu, zabio se u sneg i izgubio možda i više od 10 sekundi da svoju „tojotu“ oslobodi od snežnog zagrljaja…

Ožie je potpuno zakazao, bio je na prvom ispitu tek 9. sa „tojotom“ (+ 22.7 sek.). Čudi jedino da je sjajni Seb na kraju rekao: „Zadovoljan sam svojom vožnjom“……… 10. vreme je ostvario neverovatni 19. godišnji Oliver Solberg u „hjundaiu“, kao debitant u klasi WRC 1 i sa novim suvozačem, pošto mu se stari kopilot oporavlja od korone ! Možete li zamisliti da je taj klinac na svom prvom ispitu sa najjačim WRC agregatom bio odmah iza svetskog prvaka…. Ostvaren je prosek brzine od oko 115 km/h….a na pravcima su svi leteli. Mnogi su na cilju izjavili da su činili manje ili veće greške, zaustavljanje i „čupanje“ iz snega. …..55 posada je startovalo na ovom reliju.

U klasi WRC 2 oduševio je Finac Esapeka Lapi sa „polom“, ispred sjajnog Rusa Grijazina takodje sa „polom“ (+ 8 sek.) i Norvežanina Mikelsena sa „škodom“ (+ 10.8).

Bio je to ispit po dnevnoj svetlosti a onda je usledio i prvi noćni brzinac…SARIOJARVI 2, na identičnoj stazi od 31.05 km.

Na tom ispitu opet je pobedio Tanak, ispred Rovanpere i Brina a bljesnuo je Oliver Solberg sa 4. mestom. Bio je bolji od Evansa, Suninena, Nojvila, Katsute, Grinsmita i Ožiea…SJAJNO.

Ot Tanak ulazi u drugi dan i na novih 6 ispita sa prednošću od 16.2 sekunde.

Plasman posle dva (od ukupno 10) brzinska ispita:

  1. Tanak – „hjundai“
  2. Brin – „hjundai“………….+ 16.2 sek.
  3. Rovanpera – „tojota“…. + 20.4
  4. Nojvil – „hjundai“…….. +29.8
  5. Evans – „tojota“…………. + 32.0
  6. Suninen – „ford“…………. + 34.5
  7. Katsuta – „tojota“………. + 38.8
  8. Solberg – „hjundai“……. + 45.9
  9. Ožie – „tojota“…………. + 49.8
  10. Grinsmit – „ford“……… + 1.05.8 min.

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rs

Danas objavljeno

Američki san ne živi u Njemačkoj: Tesla teško pronalazi radnike u Berlinu

Zeljka

Dotjerana Lancia Ypsilon

Zeljka

Kroz tretman Manharta prošao je i strašni BMW M4 CSL

Zeljka

Ostavite komentar