22. Februara 2021.

WRC 2021, Arctic rally Finland – Sastanak svjetskih učitelja za sneg i led

Big Portal

Sve je uskladjeno zarad velike pandemije Kovida 19 a takmičenje majstora relija održaće se u zemlji koja se i u Evropi i u svetu može ponosno pohvaliti nizom pravovremenih i delotvornih zdravstvenih mera.

Finska je zemlja koja je znatno veća od Srbije, ali koja je u odnosu na svoju površinu jedna od najredje naseljenih. Po broju stanovnika je malo ispod naše države, ali, zato su statistički podaci o inficiranim od Kovida drastično manji, dok je broj preminulih medju najmanjim u Evropi, oko 750 osoba (kod nas preko 4300)…

Takvi podaci su neobični i verovatno teraju na razmišljanje o Finskoj i o sasvim smirenim ljudima u toj zemlji, sa preko 187.000 jezera i sa više od dve trećine pod šumama (i ako već pominjem prirodna čuda onda se uvek setim nekadašnjeg petostrukog reli šampiona Jugoslavije, strastvenog lovca i mog dobrog prijatelja Branka Bate Nadja, koji mi je svojevremeno pričao o ruskoj republici Jakutiji, koja ima preko 700.000 reka i 800.000 jezera….pa kada samo pokušamo to da zamislimo shvatamo da je Rusija zaista jedna fantastična zemlja).

Otkazivanjem Švedskog relija, reli Arktik i svi koji ga pripremaju dobili su šansu da se predstave celom svetu i zaista pravoj planetarnoj armiji zaljubljenika u maestralne vratolomije po krivinama.

Reli Arktik 2021. prvi put će se voziti u Reli šampionatu sveta a nastao je još 1966….dakle samo godinu dana pre našeg YU relija. Bio je deo finskog prvenstva, bio je u šampionatu Evrope i bio je u FIA Kupu za vozače (77. i 78. godine).

Uvek je privlačio vozače željne utrkivanju po snegu i ledu, na niskim temperaturama i sa posebnim tankim gumama koje su u sebi imale metalne „eksere“, ili, kako to profesionalci kažu – „spajkove“. Odvajkada se zna da su Finci rodjeni za jurnjave po ledu i da prva iskustva stiču već kao deca, kada samo malo porastu, tek da dohvate rukama volan i pogledaju ispred sebe..kroz vetrobrane…(baš tako su stasavali sinovi poznatih očeva, Kale Rovanpera, sin Harija Rovanpere i Oliver Solberg, sin trofejnog Petera Solberga).

Više svetskih prvaka je pobedjivalo na Arktik reliju. Markus Gronholm, Tomi Makinen, Hanu Mikola, Timo Salonen i Ari Vatanen su bili pravi virtuozi zimskih relija a više Finaca, vozača formule jedan, nadmetalo se u Finskoj na Arktik reliju.

Čuveni Kimi Raikonen (najuspešniji as formule jedan na WRC relijima, sa 5. mestom u Turskoj) imao je reli debi baš na Arktik takmičenju……….. zatim i drugi Finci iz formule jedan, Mika Hakinen, Mika Salo, Valteri Botas i JJ.Lehto (nažalost poznati Lehto ima i ozbiljnu mrlju u svojoj karijeri, jer je na jednom takmičenju brzih čamaca doveo do velike nesreće i udarca u most, prilikom kojeg je poginuo njegov saputnik. Lehto je osudjen na 2,4 godine zatvora, ali, epilog svega je bio – da kazna nije sprovedena u delo ?).

Na Arktik reliju je 1980. godine, u jednom „talbot sanbim lotusu“, pobedio Henri Toivonen, neustrašivi učesnik 40 WRC takmičenja i trostruki pobednik u svetskoj seriji.

Podsetimo, Toivonen je nažalost poginuo u jednoj „lanči delti S4“ grupe B, 1986. godine, na reliju Oko Korzike, zajedno sa svojim suvozačem Serdjom Krestom. Posle toga je grupa B, sa enormno snažnim agregatima i do 500 KS, i VOZILIMA OD SAMO 890 KG. ukinuta… (današnji reli automobili imaju kubikažu od 1,6 litra, snagu od oko 380 KS i minimalnu težinu od 1200 kg.)

Predstojeći Arktik reli u Finskoj biće održan bez prisustva publike. Za organizatore verujemo neće biti velikih problema s tim u vezi, jer Finci su očigledno smiren i disciplinovan narod sa nekom drugačijom svešću od nas na jugu. U Finskoj verovatno niko i ne pomišlja na velike susrete i žurke, a iskreno govoreći oni su i pre ove grozne pandemije bili protivnici velikih okupljanja i druženja kao u Srbiji. Navijači će reli pratiti posredstvom mnogih medija a direktno bodrenje pokraj krivina ostaviće za neku zdraviju priliku, možda već kroz nekoliko meseci na standardnom Finskom reliju koji je zakazan od ……29. jula do 1. avgusta 2021.

Na Arktik reliju u Finskoj, u petak 26.2. održaće se uvodni ispit „shakedown“, a posle podne i uveče prva dva brzinska ispita. U subotu su najbitnija takmičenja na 6 brzinaca, dok su poslednja dva planirana u nedelju na istoj stazi.

Djordje Djenić–Mojsvetbrzine.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare