WRC 2021, Arctic rally Finland – Ot Tanak pobedio, Rovanpera prvi u šampionatu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

WRC 2021, Arctic rally Finland – Ot Tanak pobedio, Rovanpera prvi u šampionatu

Sjajan reli….bila je to najbolja Arktik predstava u Finskoj. Divno sunčano vreme, temperatura vazduha 3 stepena ispod nule a na stazi velika borba medju elitnim vozačima na ispitu Aitajarvi od 22.47 kilometra, koji se vozio dva puta.

Ot Tanak je bio favorit i opravdao je prognoze. Ubedljivo je pobedio brzi 33. godišnji Estonac za volanom odličnog „hjundaia i20 Coupe WRC“. Kasno sinoć mu je zamenjen menjač i to samo za 15 minuta, jer je primećeno curenje ulja. Tanak je u poslednju etapu i na poslednja dva specijalna ispita ušao sa prednošću od „debele“ 24.1 sekunde, što se medju najbržim relistima sveta smatra baš značajnom prednošću,ali, podrazumeva vožnju bez grešaka. Tanak je vozio u svom stilu tačnije manirom svih severnjaka kada je reč o snegu. Koristio je brzo naletanje na snežne obale koje odbijaju vozilo i dodatno ubrzavaju auto, uz napomenu da takav stil vožnje morate perfektno savladiti jer u protivnom dolazi da zaglavljivanja u nanose pored staze..Bila je to vrlo važna pobeda za Tanaka i prva u ovoj godini.

Drugo mesto je osvojio 20. godišnji Finac, sjajni klinac Kale Rovanpera, sa „tojotom jaris WRC“ i tako doleteo na prvo mesto generalnog plasmana šampionata, posle dva relija. Bio je odličan a manje greške su ga ipak postavile iza Tanaka. Danas je u svom automobilu imao dva rezervna točka, za razliku od svih drugih….kao da je drugi točak čuvao za poslednji ispit „power stage“, iako je naravno znao da time otežava „tojotu“ za oko 23 kilograma. Može biti veoma zadovoljan….najbolji je u timu, brži od Evansa, Katsute i Ožiea……dečko od 20 godina…vodeći u šampionatu sveta, zaista pozicija iz snova za Kalea Rovanperu u njegovog suvozača. Da ne zaboravimo, pobedio je na ispitu „Power stage“!

U generalnom poretku šampionata…. 1. Rovanpera (39 bodova)….2. Nojvil (35)…3. Ožie (31)…4.Evans (31)

Arktik reli Finland bio je baš loš za zvaničnog svetskog prvaka, Francuza Sebastiena Ožie, vozača koji je u kompletnoj elitnoj klasi ubedljivo najuspešniji i kojeg krasi pravo iskustvo. Osvojio je samo jedan bod za 5. mesto na poslednjem ispitu i nije u Top 10 već na 20.mestu. Mnogi se pitaju zbog čega je Ožie bio spor na snegu a mi smo za komentar zamolili poznatog automobilistu iz Beograda Boška Markovića, nekadašnjeg šampiona i čoveka koji već godinama ozbiljno prati svetski reli…evo šta je rekao:

„Zna se da na snežnim relijima severa redovno dominiraju Finci i Švedjani i da su oni na svom terenu prosto nepobedivi. Na severu se od malih nogu vozi na ledu i snegu i njihovo iskustvo na takvoj podlozi je ogromno. Sneg, led, magla, smetovi…to je za njih potpuno normalna stvar, pa kada još imaju dobre testove, prave treninge, onda su neverovatno brzi. To nije slučaj sa Ožieom, usput valja istaći da je na stazu izlazio medju prvima i da je često nailazio na veći sneg. Ovoga puta nije imao ni sreće …požurio je kako bi se odmakao od malog Solberga i napravio grešku na samo kraju brzinca…zario se u sneg i izgubio oko pola minuta …ali ne brinite …Ožie će već na narednom reliju u Hrvatskoj pokazati da je vanserijski as“

Ovaj reli je bio dobar za Tieri Nojvila na trećoj poziciji, kao i za Kreg Brina koji je zasluženo osvojio 4. mesto. Evans je mogao i bolje a sasvim je zadovoljio i najbrži Japanac na svetu. Takamoto Katsuta je osvojio 6. mesto i tu poziciju preoteo od sjajnog mališe Olivera Solberga koji je bio brži od Katsume, ali se propisno izoktretao na poslednjem ispitu. Ipak i sedma pozicija za debitnta u WRC mašini je veliki uspeh.

Naredni reli je u komšiluku Srbije, CROATIA RELI, od 22. do 25. aprila.

Konačni generalni poredak Arktik relija Finland 2021:

 1. Tanak – „hjundai“
 2. Rovanpera – „tojota“…….+ 17.5 sek.
 3. Nojvil – „hjundai“……….. + 19.8
 4. Brin – „hjundai“………… + 52.6
 5. Evans – „tojota“……….. + 1.01.5 min.
 6. Katsuta – „tojota“……… + 1.37.8
 7. Solberg – „hjundai“…….. + 1.39.0
 8. Suninen – „ford“………… + 2.09.0
 9. Grinsmit – „ford“………. + 3.39.4
 10. Lapi – “ wv polo“…….. +6.07.0

Poredak u WRC 2:

 1. Lapi – „folksvagen polo“
 2. Mikelsen – „škoda fabija“…….. + 47.7 sek.
 3. Gryazin – „folksvagen polo“…… + 1.30.3 min.

Poredak u WRC 3:

 1. Asunma – „škoda fabija“
 2. Kaur – „wv polo“…………. + 4.2 sek.
 3. Heikila – „škoda fabija „……..+ 1.38.6

Djordje Djenić–Mojsvetbrzine.rs

Danas objavljeno

Hofele tjuning za Mercedesovu G klasu

V.R.

Mercedes EQS – dizajniran za budućnost

V.R.

Lexus Teammate – samostalna vožnja na auto-putu

V.R.

Ostavite komentar