Windows - najbolje verzije - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Windows – najbolje verzije

Mnogi se sećaju najranijih početaka Windowsa, a portal How to Geek napravio je top-listu od 10 najboljih verzija, poređavši ih od najgore ka najboljoj.

Dok čekamo Windows 11 i njegovo predstavljanje, podsećamo se istorije.

Windows 3.0 objedinio je porodicu proizvoda Windows 2.x u jedinstvenu celinu koja je imala zanimljiv grafički interfejs sa 3D izgledom i gomilu prelepih ikonica koje je dizajnirala legenda grafičkog dizajna, Suzan Kare.

9. Windows 8 (2012)

Windows 8 je napravio radikalnu promenu u odnosu na ranije verzije, što je mnoge korisnike zabrinulo. Uprkos lošim kritikama, Windows 8 je bio najinovativnija verzija operativnog sistema Windows, još od Windowsa 95.

Usudio se da uđe “u ring” sa konkurencijom i na polju ekrana osetljivih na dodir, zahvaljujući hibridnom operativnom sistemu koji je mogao da radi i za tablet i za desktop. Ispostavilo se, međutim, da rezultat nije bio sjajan – izbacivanje Start menija bila je greška, ali je Microsoft ipak rešio neke probleme u Windows 8.1 verziji.

8. Windows NT 4.0 (1996)

Ako uzmete stabilnost 32-bitnog Windows NT kernela i na to dodate interfejs Windows 95 OS-a, dobijate Windows NT4.0. Njegova stabilnost učinila ga je Microsoftovim najpopularnijim poslovnim i akademskim OS-om godinama, a posvećeni korisnici nisu bili voljni da ga nadograde sve do 2003 godine.

Čak i danas, ukoliko ste spremni da se odreknete modernog interfejsa i bezbednosnih pečeva, mogli biste da iskoristite ovu Windows verziju za izvršavanje određenih zadataka na računaru.

7. Windows 98 SE (1999)

Windows 98 je prihvatio inovacije uvedene u operativnom sistemu Windows 95 i dodao poboljšani interfejs sa više fleksibilnosti. Jedno vreme nije postojao bolji “gejming” OS od Windowsa 98, jer je podržavao i DOS video-igre, ali i one bazirane na DirectX-u.

Drugo izdanje, ondnosno Windows 98SE je dodalo je niz poboljšanja (uključujući bolju USB podršku), ali se, nažalost, pokazao nestabilnim.

6. Windows for Workgroups 3.11 (1993)

Windows za radne grupe uzeo je sve što je dobro od Windowsa 3.11 (podršku za TrueType fontove i multimediju, embedovanje dokumenata koristeći OLE, ali i Minesweeper), i dodao mrežnu podršku, što ga je učinilo najmoćnijom verzijom Windowsa za korisnike i mala preduzeća, sve do Windowsa 95.

5. Windows 10 (2015)

Windows 10 je u početku bio kritikovan zbog unapred ubačenih reklama i prinudnih ažuriranja koja prekidaju rad. Ruku na srce, kompanija se tokom vremena malo pozabavila tim problemom, pa sad bar pitaju da li želite da ažurirate svoj računar.

Danas je Windows 10 stabilan, kompetentan i veoma popularan OS sa više od milijardu korisnika. Kao “poslednja verzija Windowsa”, možemo očekivati da će 10 vremenom rasti i menjati se.

4. Windows XP (2001)

Čak i ako vam se nije svideo zeleno-plavi dizajn interfejsa XP-a, mnogim korisnicima je Windows XP bio veoma dragocen zbog svoje stabilnosti. Mnogi su sa MS-DOS sistema koji su bili veoma nestabilni, prešli upravo na Windows XP.

Koliku je popularnost stekao među korisnicima, dovoljno govori i to što mnogi dugo, dugo nakon što je zvanično bio “zastareo” nisu želeli da prestanu sa korišćenjem ovog operativnog sistema.

3. Windows 95 (1995)

Za mnoge korisnike, Windows 95 je bio trenutak kada je “Windows, Microsoftov softverski proizvod” postao “Windows, osnovni operativni sistem”. Bio je finog dizajna i lak za upotrebu, a uključivao je i inovativni Start meni i Taskbar.

Windows 95 je postavio standarde koje danas uzimamo zdravo za gotovo, uključujući File Explorer, prečice na tastaturi za Windows, Recycle Bin, prečice za datoteke i još mnogo toga.

Svako ko je danas upoznat sa Windowsom lako se može vratiti i koristiti Windows 95 bez ikakvih problema. Malo je softverskih proizvoda koji su ikada bili toliko bitni u svoje vreme.

2. Windows 2000 (2000)

Windows 2000 je potcenjeno remek-delo. Bio je to stabilan i zreliji operativni sistem od prethodnika, koji je izgledao kao da ide ispred svog vremena. Označen je kao “profesionalna” Windows verzija, pa nije dospeo do toliko korisnika kao njegov pandan “za široku upotrebu”, Windows Me.

Radio je sve što vam treba, bez mnogo pompe i bez mnogo detaljisanja. Mnogi su postali odani Windows operativnom sistemu baš zbog ove verzije, pa nisu menjali svoj OS sve dok Windows 7 nije izašao 2009. godine.

1. Windows 7 (2009)

U vreme izlaska, Windows 7 je značio povratak kompanije Microsoft na velika vrata, kao i spas nakon Windows Viste, koja je došla sa toliko grešaka. Ovo je bila znatno stabilnija verzija, brže je radila,a i interfejs je bio kako treba.

Sve ono što volimo kod Windowsa 7, različito je u odnosu na Windows 10. Ovde nema reklama u Start meniju, Microsoft vam ne dosađuje da povežete nalog sa klaudom i možete da ažurirate računar kad vama odgovara, a ne kad vam Microsoft kaže.

S obzirom na to da se zvanična podrška za Windows 7 završila u januaru ove godine, mnogi će možda odlučiti da pređu na Windwos 10 kako bi redovno dobijali bezbednosne zakrpe. Ipak, ostaje da se vidi da li će “desetka” ikada nadmašiti Windows 7 po poverenju korisnika.

Danas objavljeno

Samsung potvrđuje februarski Galaxy Unpacked, najavljuje spajanje S22 sa Note linijom

Vanja A

Pojavile se nove specifikacije Lenovo Legion Y90 gaming telefona

Vanja A

Apple iPhone 15 Pro serija bi mogla imati 5x periskopski zum objektiv

Vanja A

Ostavite komentar