28. Juna 2022.

Windows 98 više neće pokretati svemirsku letjelicu u orbiti oko Marsa

Big Portal

Mars Express misija istraživanja svemira je pokrenuta 2. juna 2003. godine, od kada letelica istražuje orbitu Crvene planete. Letelica u orbiti funkcioniše duže od 19 godina, a koristi MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding) instrument za istraživanje površine Marsa.

Instrument je kreiran i zasnovan na Windows 98 platformi, a prema navodima ESA predstojeća softverska nadogradnja će drastično poboljšati performanse antene i prijema signala, obradu podataka i konzistentnost podataka koji se šalju na Zemlju

“Suočili smo se sa velikim brojem izazova kako bismo poboljšali performanse MARSIS-a. I to ne samo zbog toga što je softver MARSIS-a originalno dizajniran pre više od 20 godina, a koristi Microsoft Windows 98 okruženje”, objašnjava Karlo Nena – softverski inženjer koji pomaže kod ove nadogradnje.

ESA nije objavila koju verziju Windowsa će dobiti Mars Express letelica, ali se pretpostavlja da to neće biti Windows 11. Posebno, ako se u obzir uzme starost hardvera koji koristi svemirska letelica.

Prema navodima, softversko ažuriranje će omogućiti da Mars Express “vidi” ispod površine Marsa i njegovog meseca Phobos u više detalja nego ikada do sada.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare