Windows 11 upozorenje: Zašto milioni imaju ogromne novčane troškove zbog nadogradnje Windows 10? - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Windows 11 upozorenje: Zašto milioni imaju ogromne novčane troškove zbog nadogradnje Windows 10?

Windows 11 će početi da stiže na uređaje u narednim mesecima, ali čini se da će se neki korisnici Windows 10 suočiti sa velikim troškovima ako žele da ga nadograde.

To je zato što je za rad ovog novog softvera potrebno nešto što se naziva TPM (Trusted Platform Module) čip. Ovaj deo hardvera povećava bezbednost uređaja, pa se čini da Microsoft želi da Windows 11 bude sigurniji za upotrebu. TPM-ovi rade nudeći dodatni nivo zaštite na samom računaru i, sa porastom sajber napada, ima smisla da Microsoft pojača zaštitu svojih milijardi korisnika.

Jasno je da bi se većina ljudi složila da je ovo dobar potez američke tehnološke kompanije, ali to može značiti da će neki korisnici morati da nadograde svoj računar pre nego što budu mogli da instaliraju Windows 11. Bilo koji računar koji ima procesor stariji od osme generacije Intel Core i AMD Rizen 2000 neće raditi. To znači da će vas prelazak na aktuelni operativni sistema skupo koštati jer ćete praktično morati da kupite novi računar.

Da bi pomogao korisnicima da saznaju da li im je novi računar potreban, Microsoft je pokrenuo web stranicu na kojoj je moguće proveriti da li je trenutni uređaj kompatibilan.

Čak i ako vaš računar podržava Windows 11, možda ćete se načekati pre nego što ga dobijete

Microsoft je saopštio da se nada da će ovaj novi operativni sistem kasnije ove godine pustiti u prodaju, ali to ne znači da će svi moći da ga nadograde. Čini se da će uskoro biti predstavljena gomila potpuno novih računara na kojima će biti unapred instaliran Windows 11, ali ako želite da zadržite trenutnu mašinu, izdanje će se izbacivati u fazama. To znači da neki trenutni korisnici operativnog sistema Windows 10 neće videti nove funkcije koje stižu na njihove uređaje tek od 2022. godine.

Danas objavljeno

Meta tužila programere zbog krađe WhatsApp naloga

Vanja A

Moderna poljoprivreda koristi dronove i 5G zarad bolje efikasnosti i manjih troškova rada

Vanja A

Boston Dynamics vas moli da ne stavljate oružje na njihove robote

Vanja A

Ostavite komentar