Windows 11 testira vidžete na desktopu - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Windows 11 testira vidžete na desktopu

Operativni sistemi Windows XP i Vista podržavali su vidžete, pardon, “gedžete”.

Tada ste mogli da na vašu radnu površinu postavite analogni sat, kalendar, i mnoge druge stvari za koje ste smatrali da bi vam povećali produktivnost i ulepšali radno okruženje. Međutim, dugo ih nije bilo i nekako smo i odustali od njihovog povratka.

Promena strategije

Iako smo se skoro pa zauvek oprostili od Windows vidžeta, kompanija Microsoft počela je sa testiranjem najnovije Insider Preview Build 25120 u kojoj su se našli ni manje ni više nego interaktivni desktop vidžeti. Dobrodošli nazad.

Jedan jedini

U ovom trenutku moguće je isprobati samo jedan jedini interaktivni vidžet, a u pitanju je traka za pretragu koju je moguće postaviti na proizvoljnu poziciju na radnoj površini ekrana. Ovo veoma podseća na sličnu traku za pretragu koja je već neko vreme prisutna unutar Android operativnog sistema.

Samo Edge

Naravno, ova traka za pretragu rezultate prikazuje unutar Microsoft Edge pretraživača, pa ukoliko želite da je koristite morate se priviknuti na njega, hteli ne hteli. U ovom trenutku nije moguće koristiti niti jedan drugi pretraživač uz ovaj vidžet, čak ni ukoliko koristite Chrome ili Opera.

Winn.jpg

Vesnik promene

U ovom trenutku, Windows 11 podržava korišćenje vidžeta, ali samo na određenom mestu unutar panela kome možete pristupiti samo iz taskbar-a. Nije moguće premestiti ih na radnu površinu niti koristiti u bilo kom drugom kontekstu.

Nadamo se da stidljivo eksperimentisanje kompanije Microsoft sa trakom za pretraživanje interneta na radnoj površini predstavlja vesnik novog vremena i mogućnost i za premeštanje ostalih dostupnih vidžeta na radnu površinu.

Trenutno nije poznato hoće li ovo postati dostupno svim korisnicima, jer Microsoft tvrdi da je u pitanju samo eksperiment. Mi se nadamo da hoće, jer je svaki vid dodatnog prilagođavanja operativnog sistema sopstvenim potrebama korak u dobrom smeru.

Izvor: How-To Geek

Benchmark.

Danas objavljeno

Ribe roboti koje jedu mikroplastiku

Zeljka

Italijanski “spyware” hakovao Apple i Android telefone

Zeljka

I Facebook prepisuje od TikToka

Zeljka

Ostavite komentar