Windows 11: Šta bi trebalo da znate o izdanju Microsoftovog novog operativnog sistema? - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Windows 11: Šta bi trebalo da znate o izdanju Microsoftovog novog operativnog sistema?

Microsoft je danas započeo uvođenje Windows 11, proces koji će se nastaviti do 2022. za vlasnike računara, tableta i uređaja.

Besplatna nadogradnja operativnog sistema prvo će postati dostupna novijim računarima i uređajima, a zatim i onima koji trenutno koriste Windows 10, saopštila je kompanija. Microsoft očekuje da će svi podobni uređaji imati pristup besplatnoj nadogradnji Windows 11 do sredine 2022. godine.

Da biste videli da li je vaš računar sa operativnim sistemom Windows 10 kompatibilan sa ažuriranjem, preuzmite aplikaciju za proveru zdravlja računara na web lokaciji posvećenoj Windows operativnom sistemu.

Takođe možete da proverite da li je nadogradnja spremna za vaš uređaj (Idite na Podešavanja > Ažuriranje i bezbednost > Windows Update) i izaberite Proveri da li postoje ažuriranja. Ako je nadogradnja spremna, dobićete opciju za preuzimanje i instaliranje.

Faktori kao što su “podobnost hardvera, metrike pouzdanosti, starost uređaja i drugi faktori koji utiču na iskustvo nadogradnje”, uticaće na to da računari i uređaji dobiju nadogradnju, rekao je Aaron Woodman, generalni direktor marketinga za Windows, u avgustu 2021. uvođenje softvera.

Windows 11, koji je predstavljen u junu, pruža elegantniji izgled u poređenju sa prethodnim verzijama. Nove funkcije uključuju podršku za Android aplikacije, detaljnije vidžete, ažuriranje rasporeda za stavljanje aplikacija na ekran i preuređenu Microsoft prodavnicu.

Nove i redizajnirane funkcije – kao što su Narator, Lupa i Prepoznavanje govora u sistemu Windows – treba da povećaju pristupačnost osobama sa invaliditetom.

Očekuje se da će nekoliko proizvođača prenosnih računara i tableta, kao što su Acer, Asus, Dell, Samsung i Lenovo, imati nove uređaje koji odgovaraju sistemu Windows 11 na prodaju pri lansiranju operativnog softvera.

Windows je zaradio 73% udela na globalnom tržištu prenosivih računara sa 49,8 miliona jedinica isporučenih u prvom kvartalu 2021. godine, prema istraživačkoj kompaniji Strategy Analitics. Poređenja radi, Google Chrome je imao oko 18%, a MacOS (8,4%.)

“Windows je i dalje sastavni deo načina na koji se više od milijardu ljudi povezuje, uči, igra i radi”, rekao je John Cable, potpredsednik za upravljanje programima, servisiranje i isporuka operativnog sistema Windows. Post takođe nudi više informacija o uvođenju operativnog sistema Windows 11 i kako znati kada bi vaš uređaj mogao dobiti ažuriranje.

Dobre vesti za one koji žele da se drže operativnog sistema Windows 10: Microsoft planira da ga podrži do 14. oktobra 2025.

Danas objavljeno

Potvrđeno: Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara!

Vanja A

Pojavili su se specifikacije i renderi za nove Realme Buds Air 3 slušalice

Vanja A

Xiaomi Redmi Note 11 serija stiže u Europu 26. januara

Vanja A

Ostavite komentar