Windows 11 donosi nove trikove ispod haube i poboljšanje performansi za sve računare - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Windows 11 donosi nove trikove ispod haube i poboljšanje performansi za sve računare

Osim svih novih funkcija, Microsoft kaže da bi Windows 11 trebalo da učini da vaš računar radi brže. Kompanija je razvila nekoliko optimizacija performansi kako bi ubrzala dizanje sistema, smanjila potrošnju resursa, pa čak i produžila vek trajanja baterije.

Zvanično predstavljanje operativnog sistema Windows 11 je za manje od mesec dana. Tada će novi operativni sistem izaći iz beta verzije, a korisnici koji ispunjavaju uslove moći će da nadograde svoje uređaje. Međutim, hardverska zahtevnost nije jedina stvar koja će poboljšati performanse. Microsoft je napravio nekoliko fundamentalnih promena u načinu rada Windows 11 kako bi poboljšao celokupno iskustvo, objasnio je u novom videu da Microsoftov potpredsednik za upravljanje u kompaniji Steve Dispensa.

Kako će Microsoft poboljšati performanse Windowsa 11?

Na primer, Microsoft daje prednost aplikacijama koje trenutno koristite. To je aktivna aplikacija na kojoj radite i dobiće odgovarajuću memoriju i resurse procesora. I pored toga, otvaranje novih aplikacija će se osećati jednako brzo, čak i ako je CPU već pod velikim opterećenjem drugih aplikacija. To je zato što će sistem dati prioritet aplikacijama koje otvarate, a to su aplikacije koje verovatno želite odmah da koristite.

Štaviše, Microsoft vam omogućava da automatski šaljete kartice Microsoft Edgea u ​​stanje mirovanja. Kartice koje ne koristite će prestati da zahtevaju CPU i memorijske resurse. Edge će ih prema tome označiti kao kartice koje spavaju. Prema objašnjenju Steve-a Dispensa-e, funkcija uspavljivanja Edge kartica uštedeće u proseku 32% memorije i 37% upotrebe procesora.

Zbog toga bi se trajanje baterije moglo povećati na prenosnim računarima i tabletima, a isto vreme ostalo resursa dostupnih za rad u drugim aplikacijama.

Sve ove optimizacije bi mogle da zvuči trivijalno. Međutim, prema proceni Microsoft-ovih inženjera, one štede dragoceno vreme, a rezultat je sveukupno brže iskustvo u radu na sistemu Windows 11.

Microsoft takođe želi da se računari sa operativnim sistemom Windows 11 uključe brzo kao pametni telefon. Da bi to postigao, Windows 11 će nastaviti da napaja RAM memoriju dok računar spava. CPU, SSD, Wi-Fi i Bluetooth će se napajati kada probudite računar, a laptop ili desktop sa operativnim sistemom Windows 11 bi trebalo da se uključi gotovo trenutno.

U videu se takođe napominje da će “Windows Hello”, prijava za potvrdu identiteta lica, brže raditi u sistemu Windows 11.

Danas objavljeno

G.SKILL objavio DDR5-6400 CL32 memorijski komplet sa ekstremno malim kašnjenjem

Vanja A

iPhone uređaji bi uskoro mogli da prihvataju beskontaktna plaćanja koristeći NFC

Vanja A

YouTube želi da doda NFT u svoje servise

Vanja A

Ostavite komentar