4. Marta 2021.

Windows 10 vam se zamrzava? Probajte neko od ovih rješenja

Big Portal

Hardver nije kompatibilan

Ako neki hardver koji koristite nije u potpunosti kompatibilan sa Windows 10 operativnim sistemom, to može predstavljati problem u radu. Ako računar sam ne može da se izbori, on se jednostavno “zamrzne”.

Kada vam se takvo nešto desi, pokušajte ručno da isključite i uključite sve perfierije (zvučnike, miš, tastaturu…), to će vam pomoći da proverite koja od njih stvara problem, prenosi portal Make Use Of.

Čak i ako imate neki stariji hardverski deo, i dalje je moguće “naterati” Windows 10 da radi sa njim, uz pomoć neih sitnih promena i korišćenja modova za kompatibilnost.

Drajveri

Neki put, problem nije do hardverskih delova, već do softvera, odnosno drajvera.

Generički drajveri su najčešće dovoljno dobro rešenje za osnovne stvari poput miša ili tastature. Međutim, svaki put kada se susretnete sa nekim problemom nekompatibilnosti, trebalo bi ručno da proverite da li su svi drajveri u redu.

Proverite Registry

Prosto rečeno, Registry je baza podataka u kojoj Windows drži mnoštvo podataka o vašem sistemu i konfiguraciji, koji su mu neophodni za rad.

Nakon brisanja nekog programa, dobra je ideja da proverite i Registry, jer se tu zapisuju sve promene napravljene na računaru. Ipak, sve dok vam to ne bude poslednja opcija, ne bi trebalo da dirate i menjate ništa, a savetujemo i da se klonite raznih “čistača” jer mogu da donesu samo štetu.

Malware

Malware je zajedničko ime za sve zlonamerne programe – tu spadaju spyware, virusi, “crvići” i sve ostalo što može da naškodi vašem računaru i vašim podacima, ili čak potpuno da preuzme kontrolu nad uređajem.

Najbolji način da se zaštitite od zlonamernih softvera jeste da ne klikćete na sumnjive linkove ili dodatke u mejlovima, i da dobro pazite šta piše u internet-adresi stranica na koje odlazite.

Nekoliko antivirus programa istovremeno

Windows 10 već ima ugrađeni antivirus program – Windows Defender.

Ukoliko niste prezahtevan korisnik, ovo bi trebalo da bude sasvim dovoljno kako biste imali odgovarajuću zaštitu. Međutim, dešava se i da korisnici žele sami da instaliraju neki antivirus.

To je u redu, ali onda ne zaboravite da isključite Windows defender, jer će te dve aplikacije dolaziti “u sukob”, što može da uspori ili potpuno zamrzne rad računara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare