Windows 10 pokrenut na svega 192MB RAM-a - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Windows 10 pokrenut na svega 192MB RAM-a

Prošlo je dosta vremena od kako je standardna verzija Windowsa zahtevala manje od 1GB RAM-a za rad.

Međutim, šesnaestogodišnjak sa Twittera je objavio screenshotove Windowsa 10 koji je pokrenut na svega 192MB RAM-a, a delimično se podiže i na 140MB.

Objavu je na Twitteru primetio sajt Tom’s Hardware, gde je koerisnik @0xN0ri je zabeležio napredak svojih testova. On je prvo uspešno bootovao 32-bitnu verziju Windowsa 10 (verzija 1909) sa 512MB RAM-a, što je polovina iz zvaničnih zahteva.

Korisnik je za Tom’s Hardware rekao da je Windows 10 pokretao u okruženju virtuelne mašine (Oracle VM Virtualbox), na Dell Inspiron 3670 desktop sistemu, uz Arch Linux.

Ovo je @0xN0ri-ju omogućilo da nastavi da smanjuje količinui RAM-a, prvo na 256GB, a potom i na 192MB. Korisnik je pokušao da Windows 10 pokrene i na svega 128MB RAM-a, što je rezultovalo plavim ekranom. Pokušaj na 140MB je tehnički omogućio da se sistem podigne, ali nije bilo dovoljno da se učita korisnički interfejs za logovanje.

“Bilo je potrebno oko tri minuta da se sistem podigne na desktop, a bio je neupotrebljiv sa fajlom za virtuelnu mašinu uskladištenom na mom 7200 RPM hard disku. Mogao sam samo da koristim task manager, CMD i file explorer na 192MB RAM-a, a performanse du bile veoma loše uz 15MB slobodnog prostora”, istakao je korisnik @0xN0ri.

Izvor: Benchmark/Tom’s Hardware

Danas objavljeno

Call of Duty: Vanguard veličina instalacije dostiže 93 GB na konzolama, mnogo manje nego ranije

Vanja A

Konačno: Instagram sada dozvoljava svima da dijele linkove u pričama

Vanja A

Kingston FURY oslobađa DDR5 performanse!

Vanja A

Ostavite komentar