Whisper "tiho" pustio lične podatke 900 miliona korisnika na internet - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Whisper “tiho” pustio lične podatke 900 miliona korisnika na internet

Aplikacija Whisper opisuje sebe kao sigurno mesto za deljenje misli i osećanja. Godinama ova aplikacija omogućava korisnicima da anonimno na Internetu dele svoje najdublje i najmračnije tajne.

Nažalost, istraživanja su nedavno otkrila da je Whisper ostavio ta priznanja izložena mreži, zajedno sa detaljima koji bi se mogli koristiti za identifikaciju korisnika.

Iako u evidencijama nisu otkrivena imena osoba, ona su uključivala njihovu starost, nacionalnost, pol, rodni grad, nadimak i članstvo u njihovoj grupi. Što je još više zabrinjavajuće, podaci su uključivali i koordinate lokacija sa kog je objavljen poslednji post.

Pristupom svim ovim informacijama moguće je da identifikovati neke korisnike i koristiti njihove tajne za ucene. Prema izveštaju Washington Posta, stručnjaci su pronašli otvorene baze sa gotovo 900 miliona korisničkih zapisa koji potiču još iz 2012. godine.

Da stvar bude još gora, tu su i informacije o maloletnicima. Kada se filtriraju rezultati za korisnike starosne dobi od 15 godina, postoji čak 1,3 miliona zapisa.

Whisper je u međuvremenu objavio da su podaci trebali da budu dostupni korisnicima putem aplikacije i da je “karakteristika aplikacije okrenuta tome da korisnici mogu sami da odluče da dele ili ne dele te informacije”.

Danas objavljeno

Activision Blizzard će nastaviti da objavljuje igre za više platformi

Zeljka

Stiže pretplata na Instagram – testira se nova opcija

Zeljka

5G tehnologija ima potencijal, ali da li će zaživjeti?

Zeljka

Ostavite komentar