7. Maja 2020.

WADA traži nova sredstva za testiranje sportista

Big Portal

Testiranja na doping su gotovo zaustavljena zbog ograničenog kretanja u cilju sprečavanja širenja virusa, zbog čega antidoping zvaničnici pokušavaju da pronadju druge metode u hvatanju dopingovanih. Oni se tako okreću istragama i dugoročnim analizama podataka sportista.

Budžetom od oko 36 miliona dolara (u 2019), manjim od nekog malog fudbalskog kuba, to zvuči smešno. Moramo da učinimo sve da uvećamo budžet za borbu protiv dopinga i naravno da ubedimo vlade da i one dodatno doprinesu istragama, nauci, našim naučnim projektima“, rekao je predsednik WADA Vitold Banka.

Banka, koji je i Ministar sporta i turizma Poljske, rekao je da namerava da pita sportske sponzore Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) za dodatno finansiranje posle pandemije korona virusa.

Uzimajući u obzir budžet WADA, imamo veoma stabilnu situaciju. Pandemija nije uticala na nas, situacija je veoma dobra, naš trenutni budžet. Ali, razmišljam o budućnosti, želim da WADA bude jača nego što je danas. Imamo sjajne stručnjake i siguran sam da uz veći budžet možemo da obavimo dobar posao u drugim oblastima i budemo jači“, naveo je on.

WADA i druga antidoping tela iskoristila su pandemiju da se koncentrišu na novu tehnologiju. WADA radi na upotrebi veštačke inteligencije kako bi analizirala performanse sportista i započela testiranje osušenih krvnih mrlja sportista.

Uzimanje uzoraka krvi u osušenom obliku mogla bi da bude jeftinija i manje invazivna metoda. Agencije u SAD i Nemačkoj iskoristile su pandemiju kako bi ispitale metodu na dobrovoljnoj bazi.

Ta metoda se ne može koristiti za suspenziju sportista dok WADA ne postavi nova pravila, a Banka se nada da bi to moglo da bude na vreme za Olimpijske igre u Tokiju narednog leta.

Banka je upozorio sportiste koji se dopinguju da manjak testiranja ne znači da neće biti uhvaćeni.

Korona virus nije prostor za varalice. Ako neke varalice misle da je ovo prostor za njih, želeo bih da ih upozorim da ćemo ih uhvatiti, koristićemo sve raspoložive alate“, naveo je Banka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare