11. Decembra 2022.

VW odložio izgradnju fabrike baterija, Toyota najavila Hillux na vodonik

Big Portal

Kao grom iz vedra neba stigla je vest da je Volkswagen iznenada odložio odluku o lokaciji nove fabrike baterija za električne automobile u istočnoj Evropi planirana da počne sa radom 2025. Kako kažu iz VW, odluka će biti donesena do polovine iduće godine! 

Pažljivim analitičarima u energetici i automobilskoj industriji ovaj potez i nije toliko veliko iznenađenje jer sumnje u mogućnost globalne elektrifikacije drumskog prevoza su sve veće, kao i eko problemi po pitanju eksploatacije litijuma koji će u najboljem slučaju astronomski povećati cenu baterija.

Dalje, sve se jasnije čuje i činjenica da u uslovima energetske krize, proizvodni potencijali u globalnom elektro energetskom sektoru nisu niti će biti adekvatni energetskim potrebama masovne upotrebe električne energije za pogon automobila i drugih prevoznih sredstava.

Očigledno, najveći koji su i najkasnije ušli u elektro „egzodus“ , lagano povlače ručnu kočnicu u ovoj priči, i već traže izlaz iz nje. 

Za to vreme Toyota umesto trke sa berzanskim špekulantima tipa Tesle, Nikole,… grabi krupnim koracima u pravcu vodonika i pogona na gorive ćelije, koji je realna budućnost u sadejstvu sa čistom solarnom energijom koja će se koristiti za dobijanje vodonika iz morske vode.

Po svemu sudeći, stagnacija prodaje i razvoja električnih automobila je pred nama!

Izvor: Vrelegume

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare