VW i Stellantis prestigli Teslu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

VW i Stellantis prestigli Teslu

Nemački koncern i francusko-italijansko-američki automobilski gigant zauzeli su prva dva mesta u Evropi po prodaji EV u prvoj polovini 2022.

Kada je reč o električnim automobilima, Volkswagen grupa je u prvih šest meseci ove godine iza sebe ostavila dva velika rivala, Stellantis i Teslu. Stellantis je takođe napravio dobar rezultat, s obzirom da se veoma približio Nemcima, a po prodaji prestigao Teslu.

Koncern Volkswagen je kupcima u Evropi u prvoj polovini godine isporučio 116.307 vozila na struju, dok je Stellantis bio drugi sa 105.413 isporučenih električnih automobila.

Tesla je daleko iza, na trećoj poziciji sa 78.277 prodatih vozila, pokazuju podaci do kojih je došao Dataforce, a prenosi Automotive News Europe.

Podaci se odnose na 27 zemlja EU, plus Veliku Britaniju, Švajcarsku, Island i Norvešku.

Najprodavaniji električni automobil iz Stellantisa je novi Fiat 500.

Iako je Tesla u ukupnom zbiru tek treći po prodaji EV u Evropi, ovaj proizvođač zauzima prva dva mesta kada su u pitanju pojedinačni modeli.

Najtraženiji električni auto u Evropi u prvih šest meseci 2022. bio je Tesla Model Y (39.969 prodatih vozila), dok je drugi Tesla Model 3 (38.320).

Električni Fiat 500 je treći (32.315), Peugeot e-208 četvrti (21.918), a Škoda Enyaq iV peta (19.951), kao najbolje plasirani električni model iz VW grupe.

Danas objavljeno

Bugatti Centodieci je jedan od najskupljih automobila na svijetu

Vanja A

Euro NCAP: Pet zvjezdica za Kineze

Vanja A

Ford slučajno otkrio novi automobil

Vanja A

Ostavite komentar