Vulin: Ukoliko EU ne želi Srbiju ima ko želi - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vulin: Ukoliko EU ne želi Srbiju ima ko želi

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da ako Evropska unija ne želi Srbiju, ima ko je želi i da postoje i drugi savezi i druge zemlje koje žele da sarađuju s njom.

“Nismo mi osuđeni na Evropu. EU je strateška orijentacija Srbije, ali ne po cenu da molimo. Ako nas ne žele, postoje i drugi savezi i druge nacije koje hoće da sarađuju s nama na ravnopravnoj osnovi. Ne mora to da znači da ćemo da uđemo u nekakav savez, jer ne postoji ništa što je organizovano kao EU, ali moramo da držimo do sebe”, rekao je Vulin za TV Pink.

On je podsjetio da se od čelnika EU može čuti da su umorni od proširenja i da je došlo vrijeme da se jasno kaže da li EU ima interes da Srbija bude član evropske porodice.

“Oni kažu ”mi smo umorni od proširenja”. I mi smo umorni od vas! Mi smo umorni od vaše politike da stalno menjate ciljeve, stalno postavljate nove uslove”, naglasio je Vulin.

Govoreći o taksama Prištine na srpsku robu, on je ocijenio da su one više pogodile Albance nego Srbe i da takve stvari region čine nestabilnim.

Ocijenio je i da je na nedavnom samitu u Berlinu u organizaciji Njemačke i Francuske, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao da je veliki državnik, jer je tamo bio “masovan, frontalni napad na Srbiju”.

“Predsednik Srbije je bio jedini na tom skupu koji ima samostalnu spoljnu politiku. On je pokazao da je jedini državnik na Balkanu koji ima hrabrosti da vodi samostalnu spoljnu politiku. Ostali, šta im se kaže, oni to rade”, naglasio je Vulin.

Ministar odbrane dodao je i da je njegov lični stav da je razgraničenje najbolje rješenje za kosovsko pitanje.

“Treba da se razgraničimo, da između nas i Šiptara treba da postoji tvrda i čvrsto branjena granica. Vekovima ne možemo da se razdvojimo od njih. Kada god smo bili zajedno s njima, imali smo sukob, nesreće, ratove”, precizirao je Vulin.

Istakao je da je Srbija faktor mira i stabilnosti u region, a da je najveća pretnja miru koncept Velike Albanije, o čemu, međutim, ćute čak i one zemlje koje su direktno ugrožene, poput Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

TANJUG

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar