15. Januara 2020.

VULIN PORUČIO “Evropski parlament da progovori o nasilju Hrvatske nad Srbima”

Big Portal

Vulin je time prokomentarisao kritike Evropskog parlamenta Zagrebu zbog nasilnog ponašanja hrvatskih graničara prema migrantima.

Ministar je, međutim, u saopštenju naveo da je EP mogao da kaže da se u Hrvatskoj Srbi organizovano prebijaju kada gledaju televizijske prenose fudbalskih utakmica, da se u Splitu i Zagrebu prebijaju gostujući sportisti, ako se misli da su Srbi.

Takođe, da još desetine povratničkih srpskih sela u Lici nemaju struju ili put i da u njima vlada potpuna nezaposlenost, da se predstavnici Srba u Saboru vrijeđaju i napadaju, da se na grobove ustaša u Blajburgu polažu vijenci kao da su ustaše žrtve ili mučenici.

– Mogao je EP reći i da se vrši revizija istorije, da se Jasenovac proglašava radnim logorom, da se broj srpskih, jevrejskih i romskih žrtava smanjuje do uvrede, da se traže opravdanja za ustaške zločine i postojanje NDH – rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, EP je mogao da kaže i da se obilježavanje antifašističkog ustanka u selu Srb proglašava “srpskom orgijom”, da se na državnim proslavama pjevaju ustaške pjesme i uzvikuje “Za dom spremni” i da se proslavlja protjerivanje 250.000 Srba, a zločini u Oluji, gdje je ubijeno više od 1.000 ljudi, među njima djeca, proglašavaju herojskim činom.
– Da se protjeranim Srbima ni danas ne vraća opljačkana imovina, ne priznaje im se radni staž, ne isplaćuju im se penzije – dodao je Vulin.

Kako je rekao, mogao je EP da pita zašto se ne poštuje odluka Ustavnog suda Hrvatske o vraćanju ćirilice u Vukovar i zašto se oni koji razbiju ćirilične table, oslobađaju svake odgovornosti.

– Mogao je EP da kritikuje Hrvatsku zbog odnosa prema Srbiji pred kojom se zatvaraju granice, gdje se kadetima Vojske Srbije zabranjuje da se poklone poklanoj jasenovačkoj djeci ili se prijeti napadima na predsjednika Srbije ako dođe u Zagreb – dodao je on.

Vulin je naveo i da je EP mogao sve to glasno da kaže, ali je ćutao i konstatovao da će “Evropski parlament progovoriti o Srbima i nasilju nad njima u Hrvatskoj, samo ako bez pasoša krenu na zapad, samo ako Srbi postanu migranti”.

– Hrvatska policija je migrante prebijala, pljačkala, izgladnjivala, nezakonito vraćala, ponižavala, mučila, u njih je i pucala i na njih je puštala pse. Da nije 2020. i da Hrvatska nije demokratska zemlja, članica EU, mislio bih da je u pitanju izvještaj o zlodjelima ustaša ili domobrana – naveo je Vulin.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare