Vulin: NATO bombardovanje poslednji veliki zločin 20. veka - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vulin: NATO bombardovanje poslednji veliki zločin 20. veka

NATO bombardovanje SRJ 1999. bio je poslednji veliki zločin 20. veka koji se završio ubijanjem Srba i komadanjem Srbije, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

“Nije Srbima prvi put da im zemlju otmu, a ljude pobiju, ali jeste prvi put da su im to uradili i pobednici saveznici, uz koje su se u dva svetska rata borili, zajedno s poraženima u velikim ratovima, protiv kojih su se borili”, naveo je Vulin u autorskom tekstu za današnje “Večernje novosti”.

Svi zajedno, kako je dodao, napali su malobrojan ali ponosan narod, tvrdoglavo rešen da ostane slobodan.

“Sloboda je jedina vrednost koju Srbi više cene od mira”, naglasio je Vulin.

NATO agresija, kako je ocenio, nije bila samo napad na Srbe, već i napad na međunarodno pravo.

“Iako obogaljena i porušena, Srbija je preživela, međunarodno pravo nije. Srbija se uspravila, međunarodno pravo nije”, rekao je Vulin.

Posle bombardovanja Srbije, kako je ocenio, svet vise nikada nije mogao da bude isti, a uverenje Srba da će istina biti dovoljna da odvrati NATO od napada pokazalo se kao naivno nepoznavanje moćnih i velikih.

Dodao je da je skovan termin kolateralna šteta postala kovanica koja je istinski objasnila prirodu agresije na SRJ.

“Bili smo kolateralna šteta potrebe NATO da u nedostatku neprijatelja opravda svoje postojanje i da pokaže svim malim narodima željnim slobode da nade nema, a da je svaki otpor uzaludan”, rekao je Vulin.

Otpor agresiji koji je pružio narod i njegova vojska, ističe, ipak je sačuvao nadu i pravo Srba na ponos.

“Nismo pobedili NATO, previše jaki, previše brojni, previše moćni, ali nismo ni kapitulirali. Nismo ni vojnički poraženi. Kopnena agresija je zaustavljena na Košarama i Paštriku. Teškim i bolnim Kumanovskim sporazumom obustavljeno je razaranje Srbije”, istakao je Vulin.

Kako je podsetio, Kosovo i Metohija prešli su pod upravu Ujedinjenih nacija Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti koja uklanja SRJ sa KiM, ali i ne dovodi ničiji drugi suverenitet. Tzc. OVK morala je da se razoruža, a vojska se povukla u redu i bez predaje oružja.

“Više od toga nije se moglo, manje od toga nije se smelo. Srbi su bili sami protiv 19 moćnih zemalja i najmoćnijeg vojnog pakta na svetu”, rekao je srpski ministar odbrane.

U samoj SRJ, kako je dodao, Crna Gora i njeno rukovodstvu su činili sve da borbe preusmere na Srbiju, Kina, udaljena i prijateljska nije imala snage da zaustavi NATO, a Rusija vođena prozapadnom elitom, pijanom od želje da postane deo baš tog sveta, mirno je posmatrala kako ubijaju poslednji narod koji je Rusiju voleo berezervno i bez koristi.

“I tada i sada niko nije mogao da kaže gde počinje vojska, a gde prestaje narod. Zato je otpor i bio tako žilav i tako uporan, preko svakog očekivanja i svake nade”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, oni koji su vodili zemlju i vojsku kažnjeni su za svoj otpor haškim robijama, smrću, naređenim zaboravom, a Kosovo i Metohija nasiljem Šiptara bez kazne.

“Decenijama kasnije, ono što je izboreno odlučnim otporom agesiji, izgubljeno je sluganstvom malih ljudi koji su isterali sa Kosova UN, uveli EU, oterali one koji Kosovo ne priznaju, a uveli one koji su ga kao nezavisnu zemlju stvorili. Pred silom NATO nismo kapitulirali, ali pred strahom za svoju vlast i sujetom Borisa Tadića i Vuka Jeremića jesmo”, naveo je Vulin.

Kako je istakao, Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić neće postati deo NATO zato što su nas bombardovali, ali i zato što Srbi neće drugima da čine ono što je činjeno nama. Dodao je i da ćemo učiniti sve da žvimo u miru da i NATO u nama prepozna partnera ako već neće imati saveznika.

“Za mir, mi Srbi izmoreni i iskrvareni u bezbrojnim ratovima učinićemo skoro sve. Ali zaboraviti nećemo. Ali oprostiti nećemo”, zaključio je ministar Vulin.

Danas objavljeno

Gruzija zatvorila granicu sa Rusijom

M.

Buktinja u Doboju: Ponovo gorio automobil bišveg momka Fatalne Saške

M.

Otkriven UZROK POŽARA u IRB Srpske: Opušak cigarete zapalio podmetače u piceriji, vatra se proširila na cijeli objekat

M.

Ostavite komentar