Vulin ističe važnost podsjećanja na “Bljesak” i ostale zločine nad Srbima - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vulin ističe važnost podsjećanja na “Bljesak” i ostale zločine nad Srbima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da to što Hrvatska slavi akciju “Bljesak” – u kojoj je 1995. godine ubijeno 283 Srba, a protjerano njih 15.000, predstavlja potvrdu više da srpski narod mora stalno ukazivati na zločine koji su nad njima počinjeni i sjećati ih se.

On je ponovio da Srbija nikada neće dozvoliti da se nad Srbima dogode novi “Bljesak” ni “Oluja”.

– Ljudi su ubijani, protjerani… Moramo da govorimo i pokažemo kako je bilo da se ne bi ponovilo – rekao je Vulin za TV Pink.

On je napomenuo da su Hrvati svojevremeno promijenili izložbu u Jasenovcu, uz obrazloženje da su fotorografije na kojim su prikazane scene zločina “previše uznemirujuće za djecu” koja u okviru ekskurzija posjećuju memorijal.

– Oni koji idu na koncerte Tompsona i u Blajburg i slave uz ustaški pozdrav `Za dom spremni!`, vjerovatno, nikada nisu vidjeli tu izložbu. Vjerujem da su je vidjeli da ne bi bili na tim mjestima – rekao je Vulin.

On je povodom odluke austrijskog okruga Velkermarkt i austrijske policije da, ipak, dozvoli komemoraciju ustašama u Blajburgu 18. maja, rekao da se nada da će hrvatski zvaničnici “sami sebi zabraniti da odu tamo” i da će se svrstati u antifašiste, a ne fašiste.
– Ostaje mi nada da će tako biti – rekao je Vulin.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je juče na centralnoj svečanosti obilježavanja povodom 24 godine od “Bljeska” da je tom akcijom počelo “oslobađanje zapadne Slavonije i Hrvatske”.

U akciji “Bljesak” 1. maja 1995. godine hrvatske vojne, paravojne i policijske snage su za samo 36 časova protjerale oko 15.000 Srba, a tada su ubijena ili nestala 283 lica.

U vrijeme napada područje zapadne Slavonije bilo je u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom snaga UN.

Generale hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača haški sud je prvo proglasio krivim za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da tokom i nakon operacija “Oluja” i “Bljesak” prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Krajine, da bi drugostepenom presudom bili oslobođeni svake odgovornosti za počinjene zločine.

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar