Vukanović nezadovoljan odgovorom na pitanje da li ministar Đokić plaća doprinose - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vukanović nezadovoljan odgovorom na pitanje da li ministar Đokić plaća doprinose

Narodni poslanik u Klubu SDS Nebojša Vukanović tražio je odgovor od Vlade RS da li su ministru Petru Đokiću uplaćeni doprinosi na platu i da li je ovaj ministar dobijao na račun bruto platu, a da mu nisu uplaćeni doprinosi u vrijeme dok je obavljao ovu funkciju od 2010. do juna 2019. godine.

Narodni poslanik u Klubu SDS Nebojša Vukanović tražio je odgovor od Vlade RS da li su ministru Petru Đokiću uplaćeni doprinosi na platu i da li je ovaj ministar dobijao na račun bruto platu, a da mu nisu uplaćeni doprinosi u vrijeme dok je obavljao ovu funkciju od 2010. do juna 2019. godine.

Vukanović za Srpskainfo kaže da je ovo pitanje postavio jer “ima pouzdanu informaciju od njegovih bliskih saradnika da je ministar Đokić tražio da mu se napiše rješenje da prima bruto naknadu na račun i da mu je to rješenje napisano još 2010. godine”.

–Po mojim informacijama, Đokić je tvrdio da ima negdje drugo zasnovan radni odnos i da mu ne treba staž – tvrdi Vukanović.

On navodi da je, po njegovim informacijama, tadašnja premijerka Željka Cvijanović tražila objašnjenje od ministra za ovu situaciju.

Vukanović je dobio odgovor koji je potpisala sekretar Ministarstva energetike i rudarstva.

–Ministarstvo energetike i rudarstva se, prije sačinjavanja odgovora na postavljeno pitanje, obratilo Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite (op.a. Đokić je bio i ministar rada), te po dostavljenom odgovoru sačinjen je jedinstven odgovor – navodi se u odgovoru.

Tako je navedeno da visinu osnovne mjesečne plate predsjednika Vlade i ministara u Vladi Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, utvrđuje Vlada odlukom.

–Za vrijeme trajanja mandata ministra Petra Đokića u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite (period od 01. februara 2011. do 28. decembra 2014.), potom u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva (period od 28. decembra 2014. do 20. decembra 2018. godine), i u Ministarstvu energetike i rudarstva (počev od 20. decembra 2018. godine), obračun i isplata plata su rađeni u skladu s važećim odlukama Vlade Republike Srpske – dodaje se u odgovoru.

Naveli su nazive četiri odluke i brojeve Službenih glasnika u kojima su odluke objavljene.

–Na pripadajuće iznose osnovne mjesečne (neto) plate u navedenim mandatnim periodima vršen je obračun i uplata pripadajućih iznosa poreza i doprinosa na račun javnih prihoda, u skladu za zakonskim i podzakonskim propisima koji regulišu ovu oblast – dodaje se u odgovoru.

Vukanović kaže da nije tražio odgovor da li su isplate bile u skladu sa zakonskim propisima.

Inače, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je u izvještaju o poslovanju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u 2014. godini utvrdila da ministar Petar Đokić nije zasnovao radni odnos u ovom ministarstvu. Utvrđeno je da se Đokiću, određeno vrijeme, isplaćivala naknada umjesto plate.

–To nije u skladu sa Zakonom o radnim odnosima u državnim organima i sa Zakonom o Vladi RS – naveli su tada revizori.

Glavna služba za reviziju javnog sektora nije utvrđivala razlog zašto ministar Đokić nije bio u radnom odnosu, jer to nije njen zadatak.

Međutim, ministar Đokić je u intervjuu za “EuroBlic” negirao navode revizije i tvrdio da ima zasnovan radni odnos u tadašnjem Ministarstvu industrije u skladu sa zakonima koji regulišu tu oblast.

–Revizor je došao i uzeo neka tri dana pred Novu godinu, kada još nije bio potpisan ugovor o načinu kako će biti regulisan moj status u ministarstvu. Neću da kažem da su revizori pogriješili, ali mislim da su naveli ono što je bio njihov utisak – rekao je Đokić.

Srpskainfo, Tijana Grujić

Danas objavljeno

Tri miliona vakcina stiglo u BiH, a tek 800.000 vakcinisano

M.

Narandžasto upozorenje zbog mogućih obilnih padavina

M.

Rasprava o budžetu završila tučom poslanika

M.

Ostavite komentar