Vuhan: Kina odbila SZO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vuhan: Kina odbila SZO

Kina je odbila da da timu SZO, koji je bio u Vuhanu da istražuje početak pandemije kovida 19, neobrađene podatke sa početka pandemije.

Rekao je danas jedan od članova tima SZO, što potencijalno komplikuje napore da se shvati kako je krenula zaraza, javio je Rojters.

Tim SZO je zahtevao neobrađene podatke 174 pacijenata, koji su među prvima dobili kovid u Vuhanu u decembru 2019. godine, ali su samo dobili zaključke, rekao je Dominik Dvajer, australijski imunolog koji je među članovima ekipe SZO.

Podaci koje su tražili iz SZO bi obično bili anonimni, ali sadrže detalje poput pitanja i odgovora pacijenata i analize njihovih odgovora.

“To je standardna praksa kada počne istraga o zarazi”, rekao je Dvajer za Rojters, po povratku u Sidnej, gde se trenutno nalazi u karantinu.

Australijanac je dodao da je pristup tim podacima od velikog značaja, jer je samo polovina od 174 slučaja bila povezana s pijacom Huanan, gde je virus prvobitno otkriven.

“Zato smo insistirali na tim podacima, a zbog čega ih nismo dobili, ne mogu da komentarišem. Da li je politički razlog, vremenski, ili je teško doći to tih podataka… A, da li postoje neki drugi razlozi zbog kojih podaci nisu raspoloživi, ne znam. Možemo samo da spekulišemo”, dodao je Dvajer.

Danas objavljeno

U Srpskoj preminulo 16 osoba, novozaraženih 573

M.

Uhapšen zbog prijetnji bombom

M.

U Sloveniji rekordnih 17.491 novozaraženi

M.

Ostavite komentar