Vučić: Zadovoljan sam sadržajem razgovora sa Palmerom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Zadovoljan sam sadržajem razgovora sa Palmerom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom da je poznato da su stavovi Srbije i SAD po pitanju Kosmeta različiti ali da je zahvalan Palmeru jer je bio spreman da čuje i sasluša šta Srbija misli. Palmer je rekao da je istorijska greška i loša poruka Zapadnom Balkanu odluka EU da ne otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom.

Predsjednik Srbije je rekao da je sa Palmerom najprije razgovarao u četiri oka, a zatim su uslijedili razgovori dvije delegacije. Istakao je da je zadovoljan razgovorima jer su razmotrena sva sporna pitanja i sve razlike.

Istakao je odlučnost za pronalaženje rješenja u budućnosti koja bi značila bolje i bilateralne odnose između SAD i Srbije.

Vučić je rekao da je otvoreno govorio sa Metjuom Palmerom i da vjeruje da će uskoro, za dva do tri mjeseca, biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je rekao, cijeni podršku SAD evropskom putu Srbije jer je to od velikog značaja. Dodaje da se razgovaralo o pitanjima koja su sporna i koja ponekad umiju da zabole svakoga u Srbiji.

Objašnjava da je otvoreno govorio sa Palmerom i da su jedan drugome razjasnili mnoge stvari.

Predsjednik Srbije je rekao da Beograd želi ozbiljan i odgovoran dijalog koji bi vodio kompromisnom rješenju.

  • Ono što sam rekao Palmeru i drugima, Srbija je spremna za kompromis ali nije i neće biti sprema za unižavanje svog naroda na KiM i naroda u cjelini – rekao je Vučić.

Istakao je da je intenziviranje odnosa sa SAD važna stvar i u skladu s tim je pozvao predsjednika SAD Donalda Trampa da posjeti Srbiju. Podsetio je da nijedan predsjednik SAD nije bio u Beogradu od 1980. godine i rekao da vjeruje da bi to bio snažan impuls razvoju odnosa dvije zemlje.

  • Tramp bi na licu mjesta na najbolji način mogao da osjeti situaciju u Srbiji i regionu i kako bi ga srpski narod dočekao – rekao je Vučić.

Dodaje i da je ekonomska saradnja sve bolja i uspješnija i da sve veči broj američkih kompanija ulaže u Srbiju.

RTS

Danas objavljeno

Serološka istraživanja o kolektivnom imunitetu u RS: Analiziraće se klinička slika vakcinisanih

M.

Poslato upozorenje za preko 48 miliona ljudi: “Pakao” na zemlji

M.

Zapaljena vozila dvojcu poznatom po švercu migranata

M.

Ostavite komentar