Vučić: Za sigurnu budućnost naše dece potrebni su nam prijatelji - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Za sigurnu budućnost naše dece potrebni su nam prijatelji

Važno je postati deo EU, ali je važnije, preživeti i obezbediti sigurnu budućnost za našu decu, a za to su nam potrebni prijatelji, istakao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić, u autorskom tekstu za “Kurir”, smatra da, bez obzira na narastajuću snagu Kine i Rusije, ogromnu snagu Amerike, moramo da razumemo da bez Nemaca i Francuza, ali i Italijana i drugih Evropljana, nećemo moći da rešimo ni jedan od svojih problema u budućnosti.

Poručuje da što pre zajedno sa Evropom, ali i drugim svetskim silama i međusobno, počnemo, hladnih i čistih glava, da radimo na rešavanju, a ne raspirivanju problema, to ćemo pre postati i evropska stvarnost i sadašnjost, a ne tek njen davno zaboravljeni mit.

“Važno je postati deo EU, ali je važnije, najpre preživeti, a zatim obezbediti sigurnu budućnost za našu decu, bez obzira na sve formalne okvire u kojima ćemo da se krećemo. Ništa od toga ne možemo sami, zato su nam potrebni prijatelji”, naglasio je predsednik Vučić.

Podsetivši na posetu Pekingu, predsednik Srbije je ukazao da je Kina vodeća sila sveta u oblasti veštačke inteligencije, industrijske robotike, a da Evropa teško da može da smanji zaostatak u modernim tehnologijama u odnosu na azijskog džina, i smatra da je pozicioniranje Srbije kao pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja Kine od suštinskog značaja za budućnost Srbije. Istovremeno napominje da nikako ne smemo da “napravimo grešku i potcenimo značaj i ulogu Evrope”.

Peking nam je doneo bolje vesti i od onih kojima smo se nadali, konstatuje predsednik Srbije, ali i dodaje da su zato pripreme za Berlin bile teške, a očekivanja mala.

Predsednik Vučić je ukazao da postoje prilike koje ne treba propustiti, potput sastanka u Berlinu koji je, kako je naglasio tačka sa koje se određuje da li će nam sledeće godine prolaziti u gigabajtima, ili u mitovima – brzo, ili užasno sporo, u razvoju, ili u svađi i podelama, u razumevanju, ili zbunjenosti.

“Deo Balkana to, očigledno, nije shvatio. Zvizdić, Haradinaj, Tači, potcenili su Evropu, Merkelovu i Makrona, na način na koji to nije urađeno još od čuvenog mita u kojem je ona devojčurak koju otima i siluje Zevs”, slikovito se izrazio predsednik Vučić.

Predsednik Srbije poručuje da je Evropa prerasla mit i odavno se odmakla od Balkana na kojem je mit nastao.

“Zato je i zajednički pokušaj, koji su Merkel i Makron pokrenuli, da se ova dva prostora spoje, kroz dijalog, razumevanje i kompromis, i toliko važan”, istakao je predsednik Vučić.

Naveo je da su Haradinaj, Tači i Denisa Zvizdić, umesto racija, pokazali emociju koja je usmerena ka Srbiji kao “dežurnom krivcu”.

“Naš odgovor u budućnosti mora da bude nedvosmislen. Složan i jedinstven srpski nastup u jačanju poverenja prema komšijama, ali i snaženju sopstvene pozicije, pre svega, ekonomske, bližeg političkog i kulturnog povezivanja uz očuvanje našeg jezika i ćiriličkog pisma”, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije navodi i da je insistiranje Haradinaja i Tačija, na priznanju Kosova i odbijanje čak i pomisli da se sumanute takse ukinu, bilo na nivou ne politike, nego stadiona, na kojem “neko urlanjem pokušava da promeni rezultat na semaforu”.

Naveo je i da su “najveći evropski političari doživeli da se najmanji evropski političari, naročito oni iz Prištine, ponašaju prema njima uz prezir i sa pozicija neke zamišljene sile”, ističući da Srbija u tome nije učestvovala.

B92

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar