28. Juna 2022.

Vučić: Vidovdan je naša golgota i naše vasrksenje

Big Portal

Svečanosti su prisustvovali i najviši zvaničnici Srpske srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Na svečanosti, na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnima, Vučić je poručio da već vijekovima svakog 28. juna odgovaramo na ista pitanja – da li slavimo pobjedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu, izdaju ili jedini mogući izbor.

  • Od generacije do generacije, od politike do politike, odgovori se mijenjaju, međusobno se potiru, čine saksofoniju simbola i smisla različitih verzija istorije, zaboravljajući da istorija može da bude samo jedna – rekao je Vučić.

Kako je naveo, zbog te činjenice, zbog te jedinstvene i jedne istorije, želi, ne da pruži konačne odgovore, jer njih nećemo naći, već da kaže koliko je ovaj datum važan i koliko znači za opstanak države i budućnost nacije.

  • Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora, najvažniji znak i simbol na nacionalnom nebu, onom ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog i način da postojimo. Putokaz je, zvijezda čiji sjaj pratimo – bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopilii u druge narod veće, ili rasuli na sitna plemena – ukazao je predsjednik Srbije.

Kako je rekao, uz Vidovdan i zahvaljujući njemu našli smo sve što čini naciju postojanom, što joj omogućava trajanje – i kult u koji vjerujemo i adrenalin koji nam omogućava da se suprotstavimo opasnosti i napor za izgradnju svog doma i vječnu inspiraciju da idemo dalje.

  • Uvijek je, baš na Vidovan kroz istoriju, srpski narod imao priliku da sve vidi. Za nas je Vidovdan najprecizniji način mjerenja vremena – poručio je Vučić, dodajući da ga je vladika Nikolaj opisao riječima da je: Vidovdan naša narodna golgota, a u isto vrijeme naše vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono je zaustavilo moralno raspadanje srpskog naroda, dala nam galeriju viteza vjere, poštenja i požrtvovanja, koja vrijedi više od galerije mermernih kipova napravljenih u mirno doba od naroda koji nisu imali svoje Kosovo”.

Vučić je poručio da su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju, kulturu, iskonske vrijednosti, koji bi neki danas nazvali evropske, ali svakako srpske vrijednosti, a ne “za malena carstvo”.

  • Vidovdan je ideal i moralna vertikala, na njega se pozivaju Dositej, Vuk i Njegoš u želji da objedine srpstvo – rekao je Vučić.

U obraćanju je istakao da ne postoji veća čast nego dva puta zaredom u prvom krugu dobiti tako veliko povjerenje i tako veliku podršku naroda, ali da ne postoji ni veća obaveza ni značajnija odgovornost od te, posebno u teškim trenucima i u teškim vremenima.

  • Јe li nam danas potrebnija hrabrost, da čuvamo sve ono što je naše, ili nam je potrebnija mudrost da gradimo budućnost koja je naša ili nam je do određene mjere potrebno i jednog i drugog, taman onoliko da sačuvamo samostalnost i nezavisnost u odlučivanju i da možemo da ostanemo i budemo svoj na svome – rekao je Vučić.

Lakše je, kaže, reći da moramo da se držimo samo hrabrosti.

  • Ali ja bih samo rekao da kada dijelimo plate, kada deijlimo penzije, da ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti i pogledu usmjerenom u budućnost i privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske ni snažnije Srbije – rekao je Vučić i dodao: I zato ja nerijetko govorim, iako će to oduzeti dio od one popularnosti koju imamo, da moramo da idemo u Evropu i da gledamo u Evropu, da bi smo imali sve ono što danas imali, ali istovremeno moramo da imamo onoliko hrabrosti i da i njima u Evropi i svima drugima moramo da kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samosvojnost i svoju samostalnost, da imamo svoju glavu da donosimo odluke i da imamo svoje mišljenje, koje ne mora uvijek da im se svidi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare