Vučić: Vidimo ko sa strane naoružava Albance na KiM, sve to pratimo - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Vidimo ko sa strane naoružava Albance na KiM, sve to pratimo

Zabrinut sam zbog potencijalne eskalacije sukoba u regionu, ali radimo da do toga ne dođe, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zabrinut po pitanju eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe, kao i da Srbija mora da se naoružava, jer to rade sve zemlje oko nje.

“Ja sam uvek zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u reigonu. I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Severnom Makedonijom je za nas mnogo važna, jer je to takođe i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas”, rekao je Vučić gostujući na Prvoj. Kaže da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.

“Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere trži Crna Gora i sve to pratimo”, rekao je predsjednik Srbije.

Dodaje da Srbije ne može da prati Rumuniju po novcu kada je riječ o naoružavanju niti da kupuje sistem koje oni kupuju, ali da može zemlje poput Bugarske i Mađarske.

“Morate da razmišljate o radarsko – elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svetu – više nema jednog policajca u svetu, a ima mnogo igraca”, rekao je Vučić i podsetio na izreku bolje biti godzila nego bambi.

Kazao je da je ranije bila jedna godzila, dok ih sada ima mnogo više u različitim dijelovima svijeta i da su pored SAD, Kine i Rusije, tu i Indija, Turska, afričke zemlje, Japan, Indokina…

“Svi brinu o sebi i znaju da više nema jedinstva, kao što ga je bilo kada je 19 zemalja napalo Srbiju i svi gledaju kako da se zaštite. Da li će to biti izvor sukoba u budućnosti… Ne smemo da budemo slabi, jer će uvek neko naći ”lajbnicov razlog” ako smo lak plen. Ne smemeo da budemo bambi i zato se ekonomski slažimo”, naglasio je Vučić.

“Vratili smo kosovsko pitanje na velika vrata”

Predsjednik Srbije je rekao da je Srbija uspjela vrati kosovsko pitanje na velika vrata kada je za mnoge to pitanje već bilo završeno

“Niko nam nikada nije nudio razgraničenje, na žalost, jer je za njih Kosovo celovito i nezavisno od Srbije”, rekao je Vučić, dodavši da se svi u regionu naoružavaju, a da Srbija danas mnogo novca izdvaja za vojsku.

“Dve infekcije”

Predsjednik Srbije je istakao i da su “Albance pogodile dve infekcije”.

“To što je Srpska lista osvojila toliki broj glasova na Kosovu i Metohiji, to je toliko infektivno delovalo na njih. A druga infekcija odnosi se na njihove računice da li da ubace i Pacolijevu stranku”, rekao je.

Vučić se osvrnuo i na jučerašnju posjetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, koji, prema njegovim riječima, nije mogao da prepozna Beograd.

“Toliko je grad lepši, toliko ima lepših fasada, a od one močvare imamo sad Beograd na vodi”, istakao je predsjednik Srbije.

TANJUG

Danas objavljeno

U Institutu za javno zdravstvo vakcinacija trećom dozom

M.

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

M.

Srpska lista proglasila pobjedu svih deset opština sa srpskom većinom

M.

Ostavite komentar