Vučić: Vagamo, vojni rok neće trajati godinu dana - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Vagamo, vojni rok neće trajati godinu dana

Vojni rok neće trajati godinu dana, ako ponovo bude uveden, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić rekao je danas da država u ovom trenutku vaga da li nam je potrebno uvođenje vojnog roka, te da se sa tom odlukom neće žuriti.

“Ima tu stvari i za i protiv. Vagamo, to će biti vojni rok od četiri, pet, šest meseci, i o tome vagamo, neće trajati godinu dana. Stvari koje su za: time ćemo imati podići neka mesta, demografske centre, Negotin, Priboj, Loznica, gde bismo obnavljali kasarne, stvari koje su protiv su troškovi, hrana, mazut, oprema”, rekao je Vučić tokom posete majci sa devetoro djece u Laćarku kod Sremske Mitrovice.

Uvođenje obaveznog vojnog roka bi, ukazuje, svakako stvorilo veće troškove za državu.

Počev od toga da bi, kaže, država morala svakog dana da obezbijedi četiri obroka za vojnike, da plati od mazut ili gas, kao i sve druge troškove od regrutacije do otpusta iz vojske.

“Biće, naravno, uvek i onih koji će da kažu da je to gubljenje vremena… Sad treba da merimo, nije žurba, ali dobro je da se čuju različiti argumenti, a onda ćemo da prelomimo u nekom trenutku”, zaključio je Vučić.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je danas da je tema redovnog služenja vojnog roka važna za Srbiju i da je namkera države da se o njoj raspravlja zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima i da, naravno, građani Srbije daju svoje mišljenje.

“Vojska je garant stabilnosti i sigurnosti naše zemlje i što je Vojska Srbije jača, to je jača i Srbija. Mi hoćemo da pokažemo apsolutno poštovanje prema našim vojnicima, podoficirima i oficirima, prema njihovom danonoćnom angažovanju na čuvanju naše zemlje i njenog neba. Hoćemo da pokažemo i koliko cenimo njihovu profesiju i koliko ih naš narod podržava”, poručio je ministar odbrane.

On je istakao da baš zato i predsjednik Vučić i Vlada i Ministarstvo čine sve kako bi vojnik bio i dobro opremljen i plaćen i osjetio da ima podršku svoje države.

“Redovno služenje vojnog roka podiglo je dosta bure u javnosti i dosta ljudi polemiše o tome, ali mi smatramo da treba da se povede stručna rasprava. Lično podržavam ovu ideju, jer smatram da će na takav način i naša vojska biti jača i efikasnija. Tu je važno razdvojiti profesionalne vojnike, čiji broj ne da se neće smanjivati već naprotiv nameravamo da ga povećamo, i redovno služenje vojnog roka, gde će mladi imati priliku da na ovaj način svojoj otadžbini pruže podršku i pokažu da mogu da budu njeni vojnici. Time radimo aktivno na stvaranju rezervnog sastav”, rekao je Stefanović. 

Danas objavljeno

Omikron: Proizvođači vakcina imaju dobre vijesti

M.

Britanski stručnjaci: Nije smak svijeta. Delta nas brine više od omikrona

M.

“Ekspert za držanje Zapada u neizvjesnosti”

M.

Ostavite komentar