Vučić stigao u Njujork, slijedi sastanak sa Merkelovom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić stigao u Njujork, slijedi sastanak sa Merkelovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u ponedeljak po podne u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u ponedeljak po podne u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Odmah po dolasku Vučić će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je, naime, inicirala sastanak sa predsednikom Srbije, iako u Njujorku ostaje samo dan i po i ima “tesnu” agendu. Vučića takođe na marginama zasedanja Generalne skupštine ovog skupa očekuje niz bilaterarnih razgovora i susreta sa svetskim zvaničnicima.

On će već posle sastanka sa nemačkom kancelarkom razgovarati sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

U Njujorku Vučića, kako je sam rekao, čekaju brojni susreti i teški razgovori, jer će glavna tema njegovih susreta biti Kosovo.

Sutra će imati sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, nakon čega će prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti, pre svega, borba protiv klimatskih promena.

Istog dana predsednik Srbije razgovaraće sa premijerom Irske Leom Varadakarom, predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa vršiocem dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu Filipom Rikerom.

Na prijemu koji tog dana priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, Vučić će imati priliku da razgovara o najaktuelnijim pitanjima EU i Zapadnog Balkana, a posle toga prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Treći dan boravka u Njujorku predsednik Srbije počinje sastankom sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergerom Brendeom, nakon čega je predviđen susret sa političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom, sa predsednikom Palaua Tomasom Remengesom, a zatim sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom, a završiće ga razgovorom sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Poslednjeg dana posete predsednik Srbije obratiće se zvaničnicima na 74. zasedanju Generalne skupštine UN.

Vučić će učestvovati i na pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji Uneska “Budućnost obrazovanja”, na kojem je najavljeno učešće predsednice Etiopije Sale Vork Zevda, kao i predsednika Portugala Marsela Rebela.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Propast? Dijele nas dvije stvari; “Imamo pravo…”

M.

SIPA sprovodi akciju “Alea”: Pretresi na 16 lokacija

M.

U toku pretresi poslovnih prostora Republičke uprave civilne zaštite i imovine Milana Novitovića

M.

Ostavite komentar