8. Maja 2021.

Vučić: Srbija želi da bude ravnopravni član EU

Big Portal
  • Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu – rekao je Vučić, koji je večeras u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obilježavnja Dana Evrope.

Predsjednik Srbije je podsjetio i na važnost reformi.

  • Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo – rekao je Vučić.

On je naveo da je EU najvažniji trgovinski partner Srbije.

  • Vjerujem da ćemo novom snagom uspjeti da promijenimo odnos građana Srbije i da dobijemo veće poštovanje od predstavnika EU – rekao je Vučić.

On je zahvalio čelnicima EU za saradnju na najvažnijim infrastrukturnim projektima, kao što je pruga Beograd – Niš – Preševo, poručivši da se da Evropa može da računa na Srbiju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici u svom obraćanju rekao je da epidemija korona virusa predstavlja posljednji stres koji testira jedinstvo EU.

  • EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za zapadni Balkan. Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na vašem evropskom putu – rekao je Fabrici.

Svečanost koja se održava u Skupštini grada Beograda započela je izvođenjem himne Srbije i himne EU, 9. Betovenove simfonije koja je poznata pod nazivom “Oda radosti”, ali u modernizovanoj verziji.

Dan Evrope je praznik koji se obilježava povodom predstavljanja prijedloga kreiranja organizovane Evrope Roberta Šumana 9. maja 1945. godine.

Prijedlog zvani “Šumanova deklaracija” smatra se pretečom uspostavljanja EU.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare