Vučić: Srbija vodi svoju politiku i Rusija to poštuje - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Srbija vodi svoju politiku i Rusija to poštuje

Možda bi donelo glasove da kažem da je to tako, ali Srbija vodi svoju politiku i Rusija to poštuje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić za Sputnjik.

“Građani su nas izabrali da vodimo politiku svoje zemlje”, zaključio je Vučić, odgovorajući na komentare da Rusija u Srbiji kontroliše i vlast i opoziciju.

Na pitanje Sputnjika da prokomentariše analize posle odlaska Medvedevca da su Rusi sigurni da Vučić neće ispuniti obećanja Zapada odgovora da sedam godina sluša kako je nekom obećao nezavisno Kosovo.

“Nek samo kažu ime jednog čoveka kom sam obećao. Sedam godina slušam priče kako sam izdajnik. Izdajnik sam jer sam vratio Srbiju na Kosovo, i Kurti me zbog toga napada. Izdajnik sam jer nisam dozvolio da nam policija na severu bude većinski albanska. Izdajnik sam što nisam prihvatio Tačku 14 Briselskog sporazuma da Kosovo uđe u UN. Izdajnik sam, iako nisam ja prebacio rešavanje kosovskog pitanja iz UN u EU 2009. godine. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio pitanje 2010. na onako šeprtljast i idiotski način o legitimnosti kosovske nezavisnosti kao što su drugi postavili. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio granicu na Jarinju i Brnjaku 2011. godine, nego neko drugi. Dakle, u čemu se sastoji izdaja osim u njihovoj halabuci i vici?”, pita on.

“Šta god da uradimo, smetaće im i vinjak koji prodajemo i gas koji uvozimo iz Rusije. U Pragu, kada je bio sastanak Višegradske grupe, pitali su me za gas. Da kupim gas koji je duplo skuplji , ne pada mi napamet”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li Srbija kupuje “pancir” kaže:

“Ne želim da govorim o takvim stvarima, ali mi smo već nešto kupili. Kupili smo nešto što je ozbiljno, nije za potcenjivanje. Posebno sam ponosan, rekao je meni Medvedev dvaput, a danas Aleksandru Vulinu rekao je Šojgu, da je srpska vojska napredovala.”

Povodom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda, on ističe da će Srbija rado sa Rusijom obnavljati kulturu sećanja. Posetu ocenjuje i bolje nego očekivanu.

Vučić navodi da se plaši međunarodnih konferencija kako bi se došlo do rešenja o KiM.

“Ipak, kada bi do toga došlo, morale bi da učestvuju sve velike sile. Zalažem se za to da razgovaramo sa Albancima i da pokušamo da dođemo do kompromisa.”

Izvor: B92

Danas objavljeno

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Predstavljen je novi plan; jača se vojska

M.

Ostavite komentar