Vučić: Srbija jedina otvoreno osuđuje i zločine koje su Srbi počinili - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Srbija jedina otvoreno osuđuje i zločine koje su Srbi počinili

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću je omogućeno video uključenje u sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, u kome će iznijeti stavove Srbije o presudi generalu Ratku Mladiću i optužnicama Haškog tribunala protiv dva člana Srpske radikalne stranke.

Predsjednik Srbije je rekao da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tijela.

Vučić je podsjetio da je Srbija predložila Savjetu bezbjednosti da osuđenici služe svoje kazne u Srbiji, ali da nikakav odgovor nije dobila.

“Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji”, naveo je predsjednik Srbije i ukazao da postoji poseban problem na teritoriji Kosova i Metohije, gdje sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

“Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta. NJihov slučaj je povezan sa slučajem Vojislava Šešelja, a on je svoje odslužio u Hagu”, kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Viši sud u Beogradu donio odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

Vučić je podsetio da je Srbija Haškom tribunalu isporučila sve optužene.

“Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji”, kazao je predsjednik Srbije.

“Francuska je sprečila izručenje, odnosno odbila izručenje pojedinca, pod obrazoženjem da Francuska ne isporučuje svoje građane”, rekao je Vučić.

On je dodao da su mnogi zločini počinjeni nad Srbima nisu bili od interesovanja za MKTJ.

“Srbija osuđuje sve zločince. Pored kritike Srbija je jedina koja otvoreno osuđuje i zločine koje su Srbi počinili, dok u drugim zemljama ne govore o zločinima nad Srbima”, rekao je Vučić.

Na sjednici će biti predstavljen izvještaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, glavnog tužioca Serža Bramerca i predsjednika Karmela Ađijusa.

Danas objavljeno

Talibani traže pomoć: Obratio se vođa

V.R.

Švajcarsko “da” kovid propusnicama

V.R.

Islamska država ponovo napala

V.R.

Ostavite komentar