Vučić: Srbija brine i o interesima prijatelja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Srbija brine i o interesima prijatelja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da je u razgovoru sa šeikom Naserom bin Hamadom bin Isom Al Kalifom, izaslanikom kralja Bahreina za humanitarni rad, pitanja omladine i savjetnika za nacionalnu bezbjednost, dogovoreno rad na potpisivanju sveobuhvatnog međudržavnog sporazuma sa ciljem razvoja saradnje u svim oblastima.

Vučić je, nakon sastanka sa izaslanikom kralja Bahreina, izrazio zahvalnost što je za kratko vrijeme poslije njegove posjete toj zemlji, donijeta odluka da se delegacija Bahreina posjeti Srbiju.

Inače predsjednik Vučić boravio je, prošlog mjeseca, kao prvi predsjednik Srbije u zvaničnoj poseti Bahreinu.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, kazao da su Srbija i Bahrein, po načinu vođenja suverene i nezavisne politike, stvorile poverenje već poslije prvog sastanka u Manami.

– Sem uspostavljanja povjerenja i bliske saradnje, da biste mogli da radite na daljem razvoju odnosa morate da donesete određene akte. Dogovorili smo da idemo na akte izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, i obostrane promocije investicija. To težimo da potpišemo uskoro prilikom skorije posjete kralja Hamada, a možda i prije toga, kroz sveobuhvatni međudržavni sporazum Srbije i Bahreina, i time pokažemo da smo opredjeljeni saradnji u svim oblastima – objasnio je on.

Vučić je kazao da je u razgovorima otkriveno mnogo polja u kojima je moguća saradnja. Ukazao je da će sutra biti održan biznis forum, i da će biti nastavljeni razgovori.

Izrazio je žaljenje što je izaslanik kralja Bahreina samo dva dana u Beogradu, ali je kazao da će se ta dva dana iskoristiti da se predstavi Srbija na najbolji način i uzvrati srpsko gostoprimstvo, koje će, kako kaže, teško dostići vrstu gostuljublja na koje je naišao u Bahreinu, a koje se teško doživi u savremenom svjetu.

Rekao je da će se razgovarati o konkretnim projektima i podršku koje dvije zemlje mogu jedna drugoj da pruže u međunarodnim organiazcijama I institucijama.

– Moramo da uvećavamo skromne brojeve trgovinske razmjene, i da uspostavimo pravu saradnju. Pokrenuli smo incijiativu da se pokrene mešoviti komitet za saradnju, koji će doprnijeti daljem razvoju naših odnosa. Za nas je važno da pokušamo da nađemo način i kako da pokrijemo zajedničke troškove za uspostavljanje dirketne avio linije od Beograda do Maname, jer bi to oskolilo mnoge biznismene, ali I dorpinijelo turizmu – rekao je Vučić.

Kazao je da može da preporuči posetu Nacionalnom muzeju Maname, ali i da naveo da je Manama mnogo lijepa.

Pozvao je i građane Bahreina da posjete Srbiju i zavole je i da u Srbiji, kako je rekao, grade svoju drugu kuću.

– Što se Srbije tiče imaćete iskrenog prijatelja i veoma lojalnog saradnika. Nekoga ko će voditi računa, ne iskljucucivo o svojim interesa, već i interesima svojih prijatelja – kazao je Vučić zamolivši šeika da prenese pozdrave prijateljstva kralju Hamadu uz uvjerenje da će uskoro moći da ga ugosti u Srbiji.

Takođe je izrazio uvjerenje da će zajednički uskoro uspjeti vakcinacijom i ozbiljnom organizacijom da pobijede korona virus.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Italija uvodi u maju svoje kovid propusnice

M.

Kanada: Odobrena vakcina za osobe od 12 godina i starije

M.

SZO: Sinovak vakcina efikasna

M.

Ostavite komentar