10. Septembra 2022.

Vučić se obraća poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost

Big Portal

“Sinoć sam razgovarao sa izaslanicima kancelara Njemačke Olafa Šolca i predjsednika Francuske Emanuela Makrona i Miroslavom Lajčakom. Dobili smo od njih prijedlog, rekao bih, potpune nove armature razgovora i pregovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog ali konačnog rješavanja, kako su rekli, problema sa kojim smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM, rekao je Vučić.

Dodao je da taj razgovor nije bio nimalo lak.

“Predstavnici najmoćnijih zemalja Evrope smatraju da nisu dobri novi sukobi, kada imamo situaciju u Ukrajini, pod dva, a to je da velike zapadne sile žele rješavanje ovih problema jer u Evropi je rat, možda mi u Srbiji to ne razumijemo, i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom ili rješenjem oni bi izbjegli mogućnost ili bi im bilo mnogo lakše da pruže jasan odgovor predsjedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu po pitanju presedana pravnog i davanju Kosovu nezavisnost. Tako da smo mi negdje u svemu tome postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog ponašanja iz prošlosti. Pod tri, kako mi je saopšteno, podignuta je zavjesa, Putin je podigao zavjesu i sada je pitanje ko će sa koje strane da ostane”, rekao je predsjednik Srbije.

“Ja sam ukazao na to da na KiM niču nelegalne baze. U Zubinom Potoku u selu Banje završena je u februaru ove godine. Oni su počeli bespravne radove na području opštine Zubin Potok. Divljaštvo i banditizam vlasti u Prištini nemaju kraja. Potpuno je jasno šta oni žele. Ne obavještavaju Srbe niti ih pitaju. Ništa ne rade. Uz sve to, kontrolišu jezero Gazivode, a ono se najvećim dijelom nalazi na teritoriji Zubinog Potoka. Ne postoji stvar, pravna norma koju nisu pogazili”, rekao je predsednik Vučić.

“Ono što je važno za nas, to je da će SAD uputiti novu tranšu vojne pomoći za odbranu od Rusije, ali i okruženju, BiH, Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji, ali i Kosovu, tako kažu, pa se pitam šta onda oni posle toga ima da traže. Kao što vidite, na ovom spisku nema samo jedne zemlje, a to je Srbija”, objasnio je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare