Vučić sa Varheljijem: Zahvalni smo za 165 miliona evra budžetske podrške EU Srbiji - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić sa Varheljijem: Zahvalni smo za 165 miliona evra budžetske podrške EU Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem koji boravi u posjeti Srbiji. Prethodno je sa Varheljijem razgovarala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Vučić o sporazumu o finansijskoj podršci: To je za nas veliki i značajan novac

Vučić je rekao nakon sastanka sa Oliverom Varheljijem, da je imao otvorene i veoma dobre razgovore sa iskrenim prijateljem Srbije.

  • Razgovarali smo o svim važnim temama i nastavićemo to da činimo i poslije ove konferencije za novinare. Naravno da smo uvijek pokazvali poštovanje prema svakoj vrsti podrške, posebno finansije pomoći i znanja, koju smo dobijali od naših evropskih partnera i nikada nisam krio zahvalnost zbog te pomoći – izjavio je Vučić.

Ukazao je da je posebno srećan zbog Okvirnog sporazuma finansijske podrške Srbiji za period 2021. do 2027. godine.

Naglasio je i da razgovarali naročito o podršci u oblasti energetike.

  • Srbija će dobiti ključnu budžetsku podršku 165 miliona evra već do kraja ove godine – rekao je Vučić dodajući da je zbog toga zahvalan predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.

Istakao je da je to veliki i značajan novac.

  • To je važna i velika stvar koju je na veoma konkretan način Evropska unija završila u interesu zemlja Zapadnog Balkana, a Srbija je dobila najznačajnija i najveća sredstva – naveo je Vučić.

Ukazao je da Srbija na gas sada na mjesečnom nivou po kombinovanim cenama ne troši manje od 200 miliona evra, a na struju samo na uvoz 42 miliona evra u novembru i očekivanih 90 do 100 miliona evra u decembru.

  • Da ljudi znaju koliko je za nas ovo važna podrška i važna stvar oko koje nam je EU izašla u susret – poručio je Vučić.

Potpisana tri sporazuma sa EU

Srbija je potpisala tri sporazuma sa EU – sporazum o finansijskom partnerstvu, sporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i zdravstvenoj zaštiti migranata, kao i sporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i jačanju kontrole granica.

Brnabić se sastala sa Varheljijem

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabića sastala se u zgradi Vlade Srbije sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Danas objavljeno

Zemljotres na granici Turske i Irana

M.

Prijedor: Muškarac izboden na smrt, pronađen pored puta

M.

Djevojka (29) pronađena mrtva u stanu u Kozarskoj Dubici

M.

Ostavite komentar