Vučić: Relativizacija nacističkih i ustaških zločina ne smije proći - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Relativizacija nacističkih i ustaških zločina ne smije proći

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da brojni pokušaji relativizacije događaja i činjenica iz Drugog svjetskog rata ne smiju i ne mogu da prođu, niti da postanu politika sadašnjosti i budućnosti Evrope i svijeta.

Vučić je na svečanosti povodom početka radova na rekonstrukciji logora Staro sajmište istakao da relativizacija istine o Drugom svjetskom ratu i zločinima nacista i ustaša u Srbiji nikada neće biti moguća, pogotovo što je Srbija, kako kaže, riješila da rekonstruiše sopstveno kolektivno sjećanje.

Prema njegovim riječima, simbol te riješenosti je i rekonstrukcija centralne kule na Starom sajmištu, čija je obnova počela danas, na 78. godišnjicu od ukidanja nacističkog logora, u kojem je tokom Drugog svjetskog rata stradalo oko 10.000 Srba, više od 6.500 ?evreja i više stotina Roma.

  • Logor, u narodu poznat kao Staro sajmište, zatvoren je krajem jula 1944. godine. Od kraja Drugog svjetskog rata istina o ovom logoru bila je sahranjena pod teškim naslagama zaborava – rekao je Vučić.

On je ocijenio da je zapuštenost prostora nekadašnjeg logora posljedica nebrige društva od 1945. godine i slika i prilika neodgovornog odnosa prema stradalnicima, ali će uređenjem Memorijalnog centra biti stvoreni uslovi da svako ko posjeti Staro sajmište gledati svijet drugim očima.

Na prostoru Memorijalnog centra biće dva muzeja, a Vučić kaže i da će biti organizovane aktivnosti vezane za prikupljanje i izlaganje istorijske građe, kao i izložbe i edukativni programi jer je zadatak sadašnje generacije da u centru modernog Beograda gaji i čuva sjećanje na sugrađane stradale bez ikakvog razloga od zločinačke ruke okupatora.

Početku radova na rekonstrukciji centralne kule u kompleksu Starog sajmišta prisustvovali su Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predstavnici vjerskih zajednica u Srbiji, ministri u Vladi Srbije, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, šef Delegacije EU Emanuel Žiofre, kao i potomci logoraša, članovi brojnih udruženja i građani.

Nacistički logor na Starom sajmištu formiran je u decembru 1941. godine i kroz njega je do kraja jula 1944. godine prošlo više od 30.000 ljudi, od kojih je oko 11.000 ubijeno.

Logor na Starom beogradskom sajmištu bio je najveći njemački logor, ne samo u okupiranoj Srbiji, već i na jugoistoku Evrope.

Memorijalni centar je osnovan kao ustanova kulture radi njegovanja sjećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, ?evrejskom logoru Zemun, Prihvatnom logoru Zemun, kao i “?evrejskom prolaznom logoru Beograd – Topovske šupe”.

Danas objavljeno

SAD “obrađuju” Tursku

M.

CIK: Nema dovoljno podataka o izboru za predsjednika Srpske

M.

Ovo su preliminarni rezultati CIK-a za Predsjedništvo BiH

M.

Ostavite komentar