28. Juna 2022.

Vučić razgovarao sa ambasadorom SAD-a Hilom

Big Portal

Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima i dodao da za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner.

U tom kontekstu, Vučić je ponovio da inicijativa “Otvoreni Balkan” predstavlja jedan od izuzetnih primjera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspješno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, ali i potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi, budući da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore.

Sagovornici su razmjenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu riješiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

  • Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora – naglasio je Vučić.

Ambasador SAD Kristofer Hil je ponovio podršku evropskim integracijama cijelog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju naš region.

Ambasador Hil je pozdravio inicijativu “Otvoreni Balkan” i dosljedne napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja.

On je istakao da upravo ovaj vid zajedničkog rada na uspostavljanju čvrstih ekonomskih odnosa ujedno predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.

Vučić je zahvalio ambasadoru Hilu na podršci koju njegova zemlja pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

  • Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu – istakao je ambasador Hil.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare