Vučić razgovarao sa ambasadorom SAD-a Hilom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić razgovarao sa ambasadorom SAD-a Hilom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hila, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima.

Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima i dodao da za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner.

U tom kontekstu, Vučić je ponovio da inicijativa “Otvoreni Balkan” predstavlja jedan od izuzetnih primjera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspješno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, ali i potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi, budući da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore.

Sagovornici su razmjenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu riješiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

  • Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora – naglasio je Vučić.

Ambasador SAD Kristofer Hil je ponovio podršku evropskim integracijama cijelog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju naš region.

Ambasador Hil je pozdravio inicijativu “Otvoreni Balkan” i dosljedne napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja.

On je istakao da upravo ovaj vid zajedničkog rada na uspostavljanju čvrstih ekonomskih odnosa ujedno predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.

Vučić je zahvalio ambasadoru Hilu na podršci koju njegova zemlja pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

  • Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu – istakao je ambasador Hil.

Danas objavljeno

Platili 28 miliona lične karte koje nam ne trebaju?!

M.

Saudijka osuđena na 34 godine zatvora zbog korišćenja Tvitera, optužena da je sarađivala sa disidentima

M.

Iran spreman da preda: Ali, bez uslovljavanja

M.

Ostavite komentar