12. Maja 2022.

Vučić: Priština podnosi zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope; Srbija će reagovati

Big Portal

Vučić je, obraćajući se novinarima nakon radne večere za lidere Zapadnog Balkana u Briselu, rekao da je ministarka spoljnih poslova iz Prištine potvrdila da će Priština sutra podnijeti zahtev za članstvo u Savjetu Evrope.

Kaže da je za Srbiju situacija složena i kompleksna, te da je to kršenje svih međunarodnih normi i prava. Više od 3.310 dana, dodaje, nema razgovora o Zajednici srpskih opština.

  • Predstoji veoma težak period i dodatne turbulencije, Priština želi da ukrajinsku situaciju, govoreći da je Srbija produžena ruka Rusije, iskoristi protiv Srbije i dobije mnogo više i da predstavi sebe kao velikog borca protiv ruskog uticaja – ukazao je predsjednik Srbije.

Dodao je da će u narednih 36 časova biti zakazana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

  • Počećemo politički da reagujemo i to je naš odnos. Ako neko misli da može da nas ucjenjuje i da pritiscima slomi Srbiju, neće iće tako lako kako ste zamislili – naglasio je Vučić.

Dodao je da ” se nema kud” i da “ne se može iz svoje kože”.

  • Donosićemo racionalne odluke iako je teško u današnjem svijetu to raditi. Kad govorite razumno, obično ne možete da dobijete aplauz, jer je sve u savremenom svijetu postala apsolutna histerija i ako se tako ne postavite, štrčite – rekao je Vučić.

Srbija, kako kaže, nije velika, ali će se “uspjeti da uvesti u mirne vode”.

  • Osiguraćemo dobru budućnost za građane Srbije – dodao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija ne može mnogo toga da uradi, ali da će se, kaže, boriti na međunarodnoj sceni za dalje povlačenje priznanja.

Prema njegovim riječima, na koju god stranu svijeta da se pogleda, očito je jedno – da nema principa.

  • Postoji jedan princip – da ga nema i principa se drži samo Srbija. Šta god pitate o teritorijalnom integritetu Srbije, ako pričate već o Ukrajini, onda naiđete na zid, to je sad sprečavanje genocida – ukazuje predsjednik Srbije.

Treba razumjeti da je, kako kaže, za Srbiju važno da se drži morala u donošenju odluka.

  • Јedino čega možemo da se držimo je međunarodno javno pravo, ali ako mislimo da ćemo da pobijedimo u svemu što želimo, ne. Do sad se pokazalo da gola sila i kršenje imaju prednost u odnosu na poštovanje pravila i normi međunarodnog prava – smatra predsjednik Srbije.

Ono čemu možemo da se nadamo je, ističe, da ozbiljnošću možemo da privučemo investitore i da nastavimo da insistiramo na razumijevanju pozicije Srbije.

  • Za nas su velike posljedice, mi Srbi imamo mali problem – teško se navikavamo na promjene. 1991. i 1992. još nismo shvatili promene, pad Berlinskog zida, i danas nam je svejedno. Kako da prehranite svijet kad imate 25 odsto manje žita? Neko će gladovati, biće novih izbjeglica. Suočavaćemo se sa bezbroj problema – istakao je predsednik Srbije.

Kada je riječ o razgovorima sa evropskim komesarima, Vučić je rekao da su razgovori bili korektni.

  • Govorili smo o svojoj poziciji Borelju i Varheljiju, šta treba da učinimo. Јun će biti zanimljiv u svakom smislu, očekuje se veliki samit Francuza 23. juna. Biće zanimljivo i oko odluka ovdje. Kako da ljudima u Skoplju, na primjer, objasnite ako ne bude pozitivne odluke, a drugima o kojima se nije razmišljalo ima – navodi Vučić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare