22. Aprila 2021.

Vučić: Pravi prijatelji su oni koji njeguju sjećanje na današnji dan

Big Portal
  • Današnji dan je opomena na to koliko je malo potrebno za zlo. Ceo jedan narod je učinjen suvišnim, i svaki pripadnik srpskog naroda bio je suvišan, kao i njihovo ime, vera i postojanje. Ludilo koje je proisteklo iz te postavke dalo je jame, klanje, logore… – rekao je Vučić.

On je istakao da je najstrašnije “i najviše opominje opsjednutost strašnim poslom – uklanjanjem suvišnih”.

  • Uzimamo na sebe pravo koje nam pripada – da stvari nazivamo pravim imenom. Motiv nam nisu samo zastrašujuće brojke, brojna stratišta, niti jame, škole i crkve natopljene krvlju, već reči nobelovca koji je preživeo logor i rekao da “svi koji su zaboravili ubijene, ubili su ubijene još jednom” – dodao je Vučić.

On je naveo da “govoreći o našem stradanju, ne zaboravljamo naše grijehe”.

  • Prihvatili smo ih i platili i nemamo razloga da više ćutimo o grehu suvišnosti i istrebljenja u hrvatskom logoru Јasenovac – rekao je Vučić.

On je istakao da se današnji dan obilježava kao dan sjećanja na najteži zločin nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, “a zbog budućnosti u kojoj neće biti suvišnih”.

Izložba “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” otvorena je večeras u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu u prisustvu Njegove svetost patrijarha srpskog Porfirija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Izložba je organizovana povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu i 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Јasenovcu, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare