Vučić pozvan u Brisel, razmatra se politička situacija - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić pozvan u Brisel, razmatra se politička situacija

Visoki predstavnik EU Žozep Borel će u utorak na večeri u Briselu sa vođama sa Zapadnog Balkana razmotriti “ukupnu političku situaciju u regionu”.

Na sastanak je pozvan i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekli su agenciji Beta u Briselu obavešteni izvori EU.

Borel je juče, posle temeljite rasprave šefova diplomatija EU o odnosima sa Zapadnim Balkanom, najavio dolazak lidera iz regiona na večeru u Briselu i predočio da je “Zapadni Balkan veliki geopolitički problem”.

Izvori u Briselu su naveli da je, govoreći o susretu s vođama regiona, visoki predstavnik EU ukazao na to da se veze Unije i Zapadnog Balkana ne odnose samo na proces pristupanja u EU.

“Pristupanje u članstvo je deo situacije, deo problema i deo rešenja, ali postoje drugi problemi vezani za Zapadni Balkan, šire od regiona, izvan i unutar tog područja, nezavisno od pristupnog postupka”, objasnio je Borel.

“Mi moramo gledati na Zapadni Balkan i u geopolitičkoj perspektivi”, primetio je visoki predstavnik EU i dodao da “ćemo mi to iduće nedelje i učiniti s liderima sa Zapadnog Balkana”.

“Rekao sam ministrima: ‘Vidite, dogovorili smo se o načelima, o osnovi, a nadam se da ćete sad ;pripremiti konkretne predloge da bismo mogli da napredujemo’ “, preneo je Borel.

Zaključio je rekavši da “nećemo ponovo stojati dve godine bez stavljanja Zapadnog Balkana na dnevni red, štaviše ni dva meseca”.

(BETA)

Danas objavljeno

Alarm u Italiji: Sutuacija je teška, “postoji samo jedno rješenje”

M.

Probio rampu na graničnom prelazu, pa se slupao

M.

Godfri: Nemam osjećaj da su Srbi rusofili

M.

Ostavite komentar