12. Oktobra 2022.

Vučić: Politika Srbije je neuvođenje sankcija Rusiji

Big Portal

Vučić, kome je šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre uručio Godišnji izvještaj Evropske komisije o Srbiji, rekao je da je suština izvještaja neuvođenje sankcija Rusiji, dodavši da će uzeti u obzir mišljenje EU o tome sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću.

Vučić je rekao da je izvještaj povoljniji u smislu vladavine prava, a nepovoljniji oko usaglašenosti sa spoljnom politikom EU, te ukazao na značaj EU kao ekonomskog partnera za Srbiju.

On je naveo da je bitno da Srbija gradi dobrosusjedske odnose sa svima, dodavši da su odnosi sa Hrvatskom zategnuti, ali ne krivicom Srbije, da se sa Crnom Gorom konstantuje napredak, dok sa svim ostalim Beograd ima dobre odnose.

Žiofre je rekao da nema trenutno namjere za zamrzavanjem procesa pristupanja Srbije EU, te da postoje neslaganja u određenim pitanjima, posebno kada je riječ o spoljnoj politici i sankcijama.

  • Nastavljamo sa Srbijom i radimo na njenom putu ka EU i to ostaje cilj – rekao je Žiofre.

Žiofre je rekao da je izvještaj sveobuhvatan dokument baziran na činjenicama, te istakao da je kod Srbije bilo nazadovanja u usaglašenosti sa spoljnom bezbjednosnom politikom jer nije uvela restriktivne mjere protiv Rusije.

Što se tiče Kosova i Metohije, Žiofre kaže da je dijalog nastavljen, ali nije postignut napredak u normalizaciji odnosa i postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare