15. Maja 2020.

Vučić: Orban jedini rekao da je EU potrebna Srbija

Big Portal

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji.

“Izuzetno sam srećan što Srbi i Mađari imaju izuzetno dobre odnose. Naši ekonomski odnosi nikad nisu bili razvijeniji”, rekao je Vučić.

On je dodao da je zamolio Orbana za dodatnu podršku Mađarske na evropskom putu Srbije.

“Zamolio sam za još snažniju podršku Mađarske. Želim da građani Srbije znaju da kada mnogi razmišljaju šta da kažu, kada je u pitanju prava nacionalnih manjina, oni su uvek tu da kažu dobre reči za našu zemlju i mi smo im na tome zahvalni”, rekao je Vučić i dodao da će Srbija uz tu pomoć moći da obezbedi sigurnu budućnost na evropskom putu.

Prema njegovim rečima, Srbi i Mađari žive zajedno i nema čak ni “skrivenih problema”.

“Za nas je važno da iskažemo zahvalnost koju smo dobili za vreme pandemije, kada pomoć nije stizala sa mnogo strana”, ocenio je Vučić.

On je napomenuo da je Mađarska pomogla i da dođemo do medicinske pomoći.

“Ja sam premijera Orbana obavestio o svemu što se zbiva u regionu, situaciji na Kosovu i Metohiji, razgovorima koje očekujemo i zamolio za razumevanje Mađarske”, rekao je Vučić i dodao da, iako je Mađarska priznala nezavisnost Kosova, oni razumeju Srbiju.

“Niko Srbiju nije tako razumeo kao Mađarska”, rekao je on.

Vučić je kazao da ga ne interesuje da li će neko da ga kritikuje ili hvali, ali je postavio pitanje građanima Srbije da li smo dobili nešto loše od Mađarske i premijera Orbana.

“Kad je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Je l’ znate neku zemlju koja je bila glasnija da zaštiti prava Srba, čak i na Kosovu i Metohiji i regionu”, upitao je Vučić i dodao da ne zna šta još da očekuje, kad su Mađari, kako je kazao, učinili sve.

On je kazao da će, dok je on predsednik Srbije, njena reč će biti poštovana.

“Znam koliko je truda uložio da konačno ispravimo istorijske odnose Srba i Mađara, obojica, on više nego ja. Zato danas imamo ne samo mir, nego imamo najbliže odnose između naših naroda”, rekao je on.

Vučić je kazao da neće reći ništa loše protiv Orbana i dodao: “Pobedite me na izborima, nađite one koji će da se dodvoravaju svetskim časopisima”.

“Viktor je bio jedini koji je rekao na video-konferenciji da više je Srbija potrebna EU, nego što je EU potrebna Srbiji. To su slušali i Merkelova i Makron i svi drugi”, rekao je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da je bitno da “bodrimo jedni druge”, jer, kako je napomenuo, i jedna i druga država su dobile prvu bitku sa koronavirusom.

“Sada počinje druga bitka, ponovno pokretanje ekonomije i tu temu ćemo danas nastaviti da razmatramo”, rekao je Orban.

Naveo je da će uticati na to da Evropska unija odobri otvaranje preostalih poglavlja za pregovore Srbije o članstvu u EU.

Orban je rekao da je Mađarska bila u stalnom kontaktu sa susednim zemljama, te da Mađarska može da zaključi da ima mnogo prijatelja.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare