23. Februara 2021.

Vučić: Očekujem pritisak SAD i EU da priznamo Kosovo

Big Portal

Vučić je, nakon sjednice Predsjedništva SNS-a, rekao da su analizirani posljednji izbori na KiM, na kojima je potvrđena apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa, na čemu je zahvalan Srbima na Kosmetu.

“To je bukvalno jedinstvena podrška na severu pokrajine, dok je za nijansu niža južno od Ibra, i moraćemo da se suprotstavimo, demokratskim političkim sredstvima, nasilju albanskih političkih subjekata, koji zloupotrebljavaju srpske političke predstavnike i pokušavaju da ubede ljude da je nezavisnost Kosova jedina opcija”, rekao je Vučić.

U tom smislu, ukazao je da Aljbin Kurti govori kako će razgovarati sa Srbima sa KiM, da bi rekao – završeno je i činjenica je da je Kosovo nezavisno i da će da razgovara s onima koji to prihvataju, da sa njima “gradi budućnost Kosova”.

“Srpski narod je to razumeo i zato je u toj meri glasao za Srpsku listu, ali to neće baš i u međunarodnoj zajednici da razumeju i zato je važno da govorimo o tome”, poručio je Vučić.

U tom kontekstu rekao je da su doneseni određeni zaključci povodom posjete Lajčaka sljedeće nedjelje.

“Govorićemo šta Srbija može, šta ne može, šta želi, a šta nam ne pada na pamet ni po koju cenu”, rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da svi razumiju težinu pozicije u kojoj se Srbija nalazi, posebno poslije promjene u američkoj administraciji.

“Može se očekivati zajednički pritisak SAD i EU na našu zemlju, da ispunimo zahtev oko, kako Amerikance neskriveno kažu – priznanja Kosova, pošto priznanje Beograda od strane Kosova ne samo da ne znači ništa, već je pomalo i smešno, besmisleno. EU će koristiti nešto drugačiji rečnik, ali ide ka istom cilju”, rekao je Vučić.

On je ukazao da će biti pritisaka i po pitanju RS.

“Kada tome dodate ceo regionalni kontekst, u kojem nije jednostavno da sačuvate poziciju Srbije, koja najviše ekonomski raste. S tom povećanom moći, ekonomskom, ali i u vojnom, kulturnom niovu, pojedini će gledati kako da Srbiju proglašavaju za homogena, nekog ko narušava ravnopravnost i zato ćemo biti izloženi svim pritiscima, sa raznih strana, neistinama i različitim kampanja. Sledi vrlo težak period”, poručio je Vučić.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare