28. Septembra 2022.

Vučić: Obraćam se građanima 8. oktobra o svim važnim pitanjima

Big Portal

Ističe da se on ne bori ni za Vladimira Putina, ni za Džozefa Bajdena, već za građane Srbije i državu Srbiju, i da ga ne interesuje šta imaju da mu poruče strani lideri.

Predsednik Vučić je u Inđiji, gde je prisustvovao otvaranju fabrike “Grundfosa”, najavio da će se građanima obratiti o potezima koje će povući država u vezi sa svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

“Po svim važnim pitanjima, sveobuhvatno o svim našim potezima, merama, politici, ekonomskoj i energetskoj tokom zime i snabdevanju hranom”, rekao je Vučić.

Kazao je da će tada obavestiti građane i kada je reč o platama i penzijama za građane i, kako je rekao, drugim akcijama koje će država preduzeti.

“I šta su naše mere za uštedu energije i kako da ‘prezimimo’ i jesen i zimu i šta sve treba da uradimo i kakvu ćemo politku da vodimo u narednom periodu, imajući u vidu šta se sve dešava”, rekao je Vučić. 

Rekao je da će već od petka imati važne sastanke i da prvo dolaze evroparlamentarci i nemački izaslanik za Zapadni Balkan u vezi sa pripremom Berlinske konferencije, odnosno samita.

“Zatim, u subotu idem u Bugarsku gde ću imati susret sa Ursulom fon der Lajen i sa kolegama iz Bugarske, Grčke i Severne Makedonije, gde su nam važni još neki dogovori. Već u ponedeljak ću da u Budimpešti razgovaram sa Orbanom i Nehamerom oko migrantske politike”, naveo je Vučić.

Takođe istakao je da će govoriti, kada vidi šta će se dešavati sa Savetom Evrope i tzv. Kosova.

“I da li će zaista pokrenuti celu proceduru oko prijema tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope, 4. i 5. oktobra ćemo to da vidimo. Biće još neki stvari 4. i 5. oktobra. Takođe, 6. oktobra je veliki samit Evrposke političke zajednice 41 zemlje u Pragu i u tome ćemo da učestvujemo. Takođe, 7. oktobra ćemo imati otvaranje fabrike MTU, jedne od najvažnijih fabrka, posle više godina napornog rada”, naveo je Vučić. 

“Srbija neće i ne može da prizna očekivanu odluku ruske dume”

Predsednik je rekao da Srbija ne može i neće da prizna očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi u sastav Rusije.

“Mi štitimo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja”, istakao je Vučić.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je reč o KiM već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

“Ja se ne borim za Putina ni Bajdena, već za Srbiju”

Predsednik je istakao da se on ne bori ni za Vladimira Putina, ni za Džozefa Bajdena, već za građane Srbije i državu Srbiju, i da ga ne interesuje šta imaju da mu poruče strani lideri, već da gleda da u ovim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru.

Vučić je, na pitanje od koga dolaze pritisci, o kojima se može čuti u medija sa nacionalnim frekvencijama, odgovorio da je dovoljno pogledati neke od njih da bi se video koliki je svakodnevni i ogroman pritisak na naše rukovodstvo.

“Ne borim ni za Putina, ni za Bajdena. Ni za koga. Borim se za ove divne ljude u fabrici u Inđiji, za svakoga od vas, za sve građane Srbije, za ovu zemlju. Baš me briga za sve strane lidere, za sve šta imaju da poruče Srbiji, gledam da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru”, poručio je predsednik.

Osvrnuo se i na reči bivše nemačke kancelarke Angele Merkel “o danu posle”, jer taj dan, kako je rekao, ne postoji.

“Neko mora da gleda šta ćemo sutra kada bude mir, da li smo sačuvali svoje pozicije, da li smo uspešno odbranili naše interese ili nismo. Postoje brojni pritisci i oni će se umnožavati. Rekao sam mnogo puta da će posle 15. septembra biti nepodnošljivi”, dodao je Vučić.

Kazao je da očekuje da će posle svih razgovora koje će imati narednih dana moći više da govori građanima o tome.

Kada uzmete nešto što je potpuno nevažno, jedan birokratski dokument (plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije) bez suštinske snage da ga iskoristite kako je to učinjeno u mnogim medijima za brutalan i žestok napad na Srbiju, kako je dodao, onda shvatite da su ti mediji politički instrument.

“Kada budu govorili sledeći put o nezavisnosti medija, samo ću da podsetim na te primere iz Vašingtona i Brisela. Petnaest minuta posle njihovih reči (reakcija na plan) objavljuju najprljaviju propagandu protiv Srbije, a da nisu pročitali ništa. Ali to govori da imaju sve manje strpljenja, da je nervoza sve veća”, rekao je predsednik.

Vučić je ukazao da očekuje da će kod nas sve grupe za pritisak sada biti angažovane – deo medija i političkih stranaka, koji su plaćeni, i to i za jednu i za drugu stranu.

“Za nas koji nismo plaćeni od stranaca ostaje da vodimo brigu o Srbiji i njenim interesima”, poručio je Vučić.

Na dodatno pitanje od koga dolaze pritisci, rekao je da odgovara precizno i da zna dokle može da ide, a da ne naškodi zemlji.

Ako budem na Samitu u Pragu iznosiću stavove Srbije

Predsednik je rekao da će se tek videti ko će sve biti prisutan na prvom Samitu evropske političke zajednice u Pragu, ali da će on ukoliko bude prisustvovao iznositi stavove Srbije.

Kako je naglasio videće se šta će sve da se dešavati uoči skupa u Pragu 6. oktobra.

“Videćemo sve. Ako budem prisustvovao iznosiću stavove Srbije, ali videćemo stvari se danas menjaju neverovatnom brzinom”, rekao je Vučić.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare