Vučić o sastanku sa Šmitom: Lake teme nisu bile na stolu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić o sastanku sa Šmitom: Lake teme nisu bile na stolu

“Lake teme nisu bile na stolu”, kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara.

Vučić je, tokom polaganja kamena temeljca za novu fabriku u Zemunu, govorio i o sastanku sa Šmitom.

Rekao je da razgovori bili otvoreni.

“Lake teme nisu bile na stolu”, kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara.

Naveo je da je rekao Šmitu u lice sve, a i,kako je kazao, Šmit njemu.

Vučić je rekao da nije bilo razgovora o deblokadi institucija BiH. 

Prethodno je saopšteno da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Vučić se sastao danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Kristijanom Šmitom i poručio mu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su neretko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu.

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i celokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike.

Kako se navodi, Vučić i Šmit su razmenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Šmit je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Istovremeno, Šmit je izrazio podršku inicijativama usmerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar